Nobelprijs economie voor Guido Imbens

11 oktober 2021

Guido Imbens, buitenlands lid van de KNAW, is dit jaar een van de drie winnaars van de Nobelprijs voor economie. Dat maakte de jury in Stockholm op 11 oktober bekend.

Imbens geldt als een van de meest vooraanstaande econometristen ter wereld. Hij werd geboren in Geldrop en opgeleid als econometrist aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de jaren 80 werkt hij in de Verenigde Staten, waar hij hoogleraar toegepaste econometrie en economie aan Stanford University is.

Guido Imbens ontwikkelde methoden die het effect van beleid op de economie op een onbevooroordeelde manier meten. Hij gebruikt institutionele veranderingen in systemen, bijvoorbeeld de verandering in de minimumleeftijd om school te verlaten, als een soort nagebootste experimenten. Door de aard van dit type veranderingen dienen econometristen goed na te denken over hoe de veranderingen zijn geïmplementeerd en over welke effecten er zijn op de levens van mensen. Imbens verzette daarin pionierend werk.

Imbens eigen werk is vaak methodologisch van aard, maar hij staat er ook om bekend dat hij bruggen slaat naar toegepaste onderzoekers. Hij schreef veel toegankelijke overzichtsartikelen waarin hij voor een breed scala aan toegepaste onderzoekers uitlegde waar en wanneer zijn methodes wel (of niet) gebruikt kunnen worden. Ook neemt hij veel tijd om jonge onderzoekers met empirisch werk te helpen. Zijn methodes zijn inmiddels dan ook breed geaccepteerd en vinden algemeen navolging binnen de econometrie. De laatste jaren richt Imbens zich onder andere op kunstmatige intelligentie en machine learning. Hij werkt daarbij samen met onderzoekers van Facebook en Amazon.

Imbens geldt als een typische representant van de Nederlandse econometrie. Nederland is het enige land ter wereld waar academische econometrie-opleidingen vanaf het eerste jaar worden aangeboden. De econometrie in Nederland is duidelijk ingebed in de economie, van waaruit het kwantitatief en statistisch werk wordt verricht. Jan Tinbergen, in 1969 de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar voor de economie, geldt ook wel als de grondlegger van de econometrie. Met zijn Nobelprijs treedt Imbens ook in de voetsporen van Tjalling Koopmans, ook wiskundig econoom/econometrist van Nederlandse komaf die de Nobelprijs in 1975 won.

Guido W. Imbens - winnaar Nobelprijs voor Economie 2021

Afbeelding: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.