Nobelprijs voor Geneeskunde voor viroloog Charles Rice

5 oktober 2020

Charles Rice, winnaar van de M.W. Beijerinck Virologie Prijs 2007, ontvangt samen met Harvey J. Alter en Michael Houghton de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking van het hepatitis C-virus.

In 2007 ontving Charles M. Rice de M.W. Beijerinck Virologie Prijs voor zijn werk op het gebied van de virologie, in het bijzonder voor zijn onderzoek naar flavivirussen, waartoe ook het Hepatitis C-virus (HCV) behoort. Zijn werk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van antivirale medicijnen en vaccins tegen het Hepatitis C-virus.

Charles M. Rice (1952) is een van de meest gerenommeerde virologen ter wereld. Zijn onderzoeksinteresse ligt op het terrein van de replicatie en het ziekmakend vermogen van RNA-virussen in diermodellen. Hij is het meest bekend als expert op het gebied van flavivirussen. Hij toonde aan dat de flavivirussen als een aparte familie kunnen worden onderscheiden van de alphavirussen. En hij heeft de organisatie, expressie en functies van de virale eiwitten van het HCV opgehelderd. Bovendien maakte Rice als eerste in de wereld een besmettelijke moleculaire kloon van het HCV, waarmee hij aantoonde welke genetische sequenties betrokken zijn bij een Hepatitis C-infectie. 

Rice is als hoogleraar verbonden aan de Rockefeller University in New York.

Nobelprijs

De Nobelprijs wordt sinds 1901 uitgereikt aan wetenschappers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op het gebied van geneeskunde, scheikunde en natuurkunde. Daarnaast zijn er Nobelprijzen voor Literatuur en Vrede. Sinds 1969 bestaat ter nagedachtenis van Alfred Nobel ook de Riksprizen voor Economie, vaak de Nobelprijs voor Economie genoemd.