NWO-vidi voor leden De Jonge Akademie en KNAW-onderzoeker

14 juli 2021

De Jonge Akademie-leden Tim Baarslag en Hilde Verbeek en Pepijn Brandon, onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis ontvangen een Vidi-financiering van 800.000 euro voor hun onderzoek. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De Jonge Akademie

Het coördineren van meerdere onderhandelingen

Tim Baarslag, CWI
Geautomatiseerde inkoopsystemen vormen een veelbelovende ontwikkeling voor bedrijven, maar ze vereisen ook algoritmen met een geheel nieuwe verantwoordelijkheid: het voeren van meerdere onderhandelingen tegelijk die allemaal onderling samenhangen. De onderzoeker zal nieuwe onderhandelings- en coördinatiealgoritmen ontwikkelen die meerdere overeenkomsten met meerdere partners kunnen sluiten.

Vitamine G: Groene zorgboerderijen als omgeving om het welzijn van verpleeghuisbewoners te verbeteren

Hilde Verbeek, Maastricht University
De omgeving vormt ons gedrag, maar hoe werkt dat voor verpleeghuisbewoners met dementie? Zorgboerderijen bieden een radicaal andere omgeving en lijken hiermee het dagelijks leven van bewoners te veranderen. De onderzoekers bestuderen het functioneren en welzijn van bewoners in zorgboerderijen en reguliere verpleeghuiszorg om effectieve omgevingselementen te identificeren.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Land Grabbing en Nederlandse expansie (16e-18e eeuw)
Pepijn Brandon
Land Grabbing is een urgent wereldwijd probleem met diepe historische wortels. Dit project laat zien hoe de marktgerichte vroegmoderne Nederlandse staat grootschalige landonteigening toepaste als commerciële strategie binnen én buiten Europa. Het Nederlandse voorbeeld geeft zicht op de samenhang tussen geweld en markt in de ontwikkeling van agrarisch kapitalisme.

Website NWO

NWO-Vidi van 800.000 euro voor 78 ervaren onderzoekers