NWO-Vidi van € 800.000 voor Marvin Tanenbaum, Aleksandra Badura en Merel Keijzer

1 juni 2018

Vandaag maakte NWO bekend welke onderzoekers een Vidi-financiering ontvangen, uit de Vidi-toekenningen ronde 2017. Onder de 86 onderzoekers zijn ook Marvin Tanenbaum van het Hubrecht Instituut-KNAW, Aleksandra Badura van het Nederlands Herseninstituut-KNAW en Merel Keijzer, een van de leden van De Jonge Akademie. De financiële toekenning is bedoeld om de komende vijf jaar een onderzoeksgroep op te zetten en een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe het brein complexe geluiden verwerkt en hoe je computers efficiënt kan laten rekenen aan reusachtige hoeveelheden data en ingewikkelde modellen. Ook zal met de Vidi een toolbox worden ontwikkeld waarin eenvoudig duizenden verschillende therapieën kunnen worden getest met een enkel experiment - met als uiteindelijk doel osteoporose te behandelen, en wordt een computersysteem ontwikkeld om menigtes te managen tijdens grootschalige evenementen.

Onderzoeksproject Marvin Tanenbaum

Ons genetisch materiaal bevat alle informatie om de eiwitten te produceren waar het lichaam uit bestaat. Het correct vertalen van de genetische informatie is van groot belang om cellen gezond te houden. Geavanceerde microscopie zal toegepast worden om de precisie waarmee het genetische materiaal wordt uitgelezen in beeld te brengen.

Bekijk de video 'Vidi-laureaten aan het woord – 2018’ waarin Marvin Tanenbaum, groepsleider Hubrecht Instituut, zijn onderzoek kort toelicht.

Onderzoeksproject Aleksandra Badura

Ondanks de ontdekking van genetische afwijkingen die het risico op autisme vergroten en het bestaan van autismemuismodellen, is het niet duidelijk hoe autisme wordt veroorzaakt. Bij het Nederlands Herseninstituut gebruiken neurowetenschappers een video-analyse-systeem, minimicroscopen, virtual reality en computermodellen om overeenkomsten in het gedrag en de hersenactiviteit van autismemuismodellen te vinden.
Aleksandra Badura is postdoconderzoeker aan het Erasmus MC en verbonden aan het Nederlands Herseninstituut.

Onderzoeksproject Merel Keijzer

De wereldbevolking wordt steeds ouder. Daarom heeft onderzoek naar gezond ouder worden hoge prioriteit. In dit project onderzoekt Merel Keijzer, universitair docent / Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen, de effectiviteit van het leren van een vreemde taal voor gezonde ouderen en voor hen met milde cognitieve achteruitgang en ouderdomsdepressie.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen.

Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.