Onderzoekers Nederlands Herseninstituut ontdekken sleutel voor het begrijpen van overgevoeligheid in autisme

11 juni 2015

Verhoogde interacties tussen de corticale en subcorticale hersengebieden tonen aan dat overgevoeligheid voor stimuli een centrale rol speelt bij mensen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Dat blijkt uit onderzoek van het team van Christian Keysers en Leonardo Cerliani van het Nederlands Herseninstituut van de KNAW. De ontdekking vormt de sleutel in het begrijpen van de vaak onderschatte hypersensitiviteit in autisme. Het onderzoek is op 10 juni gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Mensen met ASS staan bekend om hun ongebruikelijke gedrag in een sociale omgeving. Daarnaast worden ook kenmerken gezien die zijn te linken met versterkte zintuigelijke waarneming. Zo kunnen mensen met ASS een zeer zacht geluid van een afstand horen, of zien ze kleine details in een foto. Deze overgevoeligheid is echter niet altijd een geschenk. ‘De talloze zintuigelijke prikkels die wij voortdurend ontvangen kunnen afleidend werken en soms zelfs overweldigend zijn. Het verhindert ons om te focussen op wat echt belangrijk is’, aldus Cerliani. De wetenschappers tonen met hun onderzoek aan dat verhoogde interacties tussen bepaalde hersengebieden aan de basis liggen van deze hypersensitiviteit. 

Autisme Spectrum Stoornis

ASS is een overkoepelende naam voor een aantal ontwikkelingsstoornissen waaronder klassiek autisme en het syndroom van Asperger. Het aantal mensen met ASS is de laatste twintig jaar bijna verachtvoudigd en wordt gezien bij meer dan 1% van de kinderen.

Lees het volledige persbericht op de website van het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een instituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visueel systeem.

Logo Nederlands Herseninstituut