Nieuwsbericht Westerdijk Instituut

Over candida die geen 'Candida' blijkt te zijn en miljoenen andere schimmels zonder naam

29 april 2021

Schimmels zijn overal om ons heen: we gebruiken bakkersgist of Saccharomyces voor brood en wijn, Penicillium voor camembert en blauwe kaas, en eten graag van de Cantharellus, Boletus en Tuber, ofwel cantharellen, eekhoorntjesbrood en truffels. In een beschimmelde deken vinden we Cladosporium, in de herfst bewonderen we Amanita muscaria ofwel vliegenzwammen en op bomen is een scala aan korstmossen te vinden, een samenwerking tussen schimmels en algen of bacteriën.

Er zijn naar schatting wel zo’n 2,2 tot 3,8 miljoen soorten schimmels op aarde, schrijven Pedro Crous, Vincent Robert en Duong Vu van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute met collega’s in Nature Microbiology. Opvallend, want op dit moment zijn er maar ongeveer 150.000 soorten bekend. En daar moet volgens de auteurs snel wat aan veranderen.

Het is voor wetenschappers de afgelopen jaren veel makkelijker geworden op basis van DNA schimmels te identificeren. En dat levert veel verrassingen op. Niet alleen wat betreft nog niet eerder beschreven soorten, het blijkt ook vaak voor te komen dat soorten verkeerd zijn geïdentificeerd. 

En dat kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om de groep Candida-gisten, die veel voorkomen bij de mens en soms vervelende infecties veroorzaken. Wetenschappers dachten een goed idee te hebben van de soorten in deze groep, maar die blijkt veel complexer in elkaar te zitten dan gedacht. Daardoor zijn nieuwe wetenschappelijke namen voor Candida-soorten nodig, wat weer tot verwarring kan leiden bij artsen en bijvoorbeeld verkeerde behandelingen tot gevolg kan hebben. Of bij plantenziektekundigen of boeren, want Candida-soorten kunnen bijvoorbeeld ook wijn doen bederven en zijn betrokken bij de fermentatie van cacao. 

De veelvoud aan toepassingen van schimmels maakt een correcte beschrijving dus essentieel, schrijven de wetenschappers in hun artikel. Daarom werken ze ideeën uit over strategieën voor het aanpassen van de naamgeving van schimmels aan deze nieuwe vereisten.

Dit bericht is een bewerkte en ingekorte versie van het persbericht van de International Commission on the Taxonomy of Fungi. De wetenschappelijke paper ‘Fungal taxonomy and sequence-based nomenclature’ uit Nature Microbiology is te vinden via https://doi.org/10.1038/s41564-021-00888-x.

Westerdijk Instituut

Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (Westerdijk Instituut) is een onderzoeksinstituut van de KNAW die een mondiaal unieke collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën beheert. Het Westerdijk instituut is een expertisecentrum voor mycologie en doet onderzoek naar de evolutiebiologie, taxonomie en biodiversiteit van schimmels en gisten. Het instituut genereert en deelt wetenschappelijke kennis, en beantwoordt maatschappelijk relevante vragen samen met andere kennisinstellingen, maatschappelijke partners en industrie.