Persbericht NIOO-KNAW

Over link vogelgriep en trekvogels vooral veel onduidelijk: onderzoek naar feiten hard nodig

18 november 2014

Het is nog niet bewezen dat trekvogels de verspreiders zijn van de vogelgriep bij de huidige uitbraken in West-Europa. Toch duikt dit nu al als ‘feit’ op in de huidige discussie. 'Het is in ieders belang om de verspreiding van vogelgriep echt goed uit te zoeken, en niet alleen bij de huidige gevallen. Anders kunnen er ook geen effectieve beschermende maatregelen genomen worden,' zegt hoofd Vogeltrekstation Henk van der Jeugd van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Trekvogels zijn een makkelijke zondebok. Ze trekken de hele wereld over en lijken de ‘ideale kandidaat’ voor de rol van vogelgriep-verspreider. Daarbij wordt vaak voorbij gegaan aan andere mogelijkheden. ' Er is vooral nog veel onduidelijk over de verspreiding van vogelgriep en de besmettingsroutes bij pluimveebedrijven,' aldus Van der Jeugd. Wat weten we? En vooral: wat weten we nog niet en moeten we nog uitzoeken?

Lees het volledige persbericht

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO