Persbericht Nederlands Herseninstituut

Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen

16 juli 2018

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten ook de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 2000 patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen.

Het onderzoek werd geïnitieerd door acute internisten (ORCA onderzoeksconsortium) en gecoördineerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Nederlands Herseninstituut. 'Nu bekend is hoeveel slechter patiënten slapen tijdens een ziekenhuisopname, is het tijd dat er meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed', aldus hoofd onderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist locatie VUmc). Het onderzoek is op 16 juli 2018 gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Volledige bericht

Lees het volledige bericht op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Het Nederlands Herseninstituut is gevestigd in Amsterdam (Meibergdreef 47, 1105 BA Amsterdam).


Logo Nederlands Herseninstituut