Nieuwe stichting toetst medicatie op levend weefsel

8 juli 2013

De KNAW, haar Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht maakten vandaag de start van een gezamenlijke stichting onder de naam 'HUB' bekend. De stichting stelt zich ten doel de organoïdentechnologie, ontwikkeld door Hans Clevers, verder te ontwikkelen en in te zetten voor het ontwerpen en testen van nieuwe geneesmiddelen voor kankerpatiënten. Organoïden zijn afgeleid van tumorweefsel of van gezond weefsel.

'Hier hebben we jaren naar toegewerkt’, zegt Hans Clevers, behalve president van de KNAW ook hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht en verbonden aan het Hubrecht Instituut van de KNAW. ‘We begrijpen kanker in theorie, maar de praktijk van het ontwikkelen van betere geneesmiddelen is weerbarstig. Het aantal sterfgevallen neemt nog steeds toe. Onze methode biedt mogelijk een nieuwe opening.’

De stichting Hubrecht Organoid Technology (HUB) gaat kankermedicijnen testen op levend weefsel van patiënten, in het lab opgekweekt tot een mini-orgaan. Door grote collecties mini-orgaantjes te genereren, een zogenaamde ‘Living Biobank’, kan beter worden begrepen waarom patiënten verschillend reageren op kankermedicijnen. De verwachting is dat hiermee uiteindelijk medicijnen kunnen worden voorgeschreven die zijn toegesneden op de unieke genetische code van de tumor van de patiënt.

De ‘founding fathers’ van de stichting zijn Hans Clevers en Ton Logtenberg, CEO van biotechnologiebedrijf Merus in Utrecht.

Over het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 200 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology.