Nationale Iconen van 2016 bekendgemaakt

18 oktober 2016

Op dinsdag 18 oktober maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens De Wereld Draait Door de drie nieuwe 'Nationale Iconen' bekend. Het 'Poep = goud'-project van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), een van de finalisten, viel helaas buiten de prijzen.

'Nationale Iconen' zijn innovatieve wetenschappelijke projecten die oplossingen proberen te vinden voor grote sociale vraagstukken. Daarvoor krijgen ze tijdelijk extra regeringsondersteuning, in de vorm van directe vertegenwoordiging in Den Haag. De titel 'Nationaal Icoon' mogen ze ook daarna blijven voeren.

Drie Nationaal Iconen 2016

Het Kabinet heeft - bij monde van Minister Kamp - Blue Energy, Growboxx en Lighthouse tot Nationale Icoon benoemd.

Lighthouse: Kankerdiagnostiek zonder radioactief afval

icon_video_bruin.gif

In beeld: pitch op 7 september 2016 bij het ministerie van EZ

Growboxx: Planten in droge gebieden met minder water laten groeien

icon_video_bruin.gif

In beeld: pitch op 7 september 2016 bij het ministerie van EZ

Blue Energy: Duurzameenergieopwekking door techniek met zout en zoet water

icon_video_bruin.gif

In beeld: pitch op 7 september 2016 bij het ministerie van EZ

Poep = goud

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. Daaronder ook het NIOO-KNAW, met een project 'Poep = goud' dat de afgelopen jaren op kleinere schaal al zeer succesvol is geweest. Onze poep en plas is namelijk helemaal geen afval, vindt NIOO-directeur Louise Vet. 'Het bevat waardevolle voedingsstoffen waar algen gek op zijn zoals fosfaat,' zei ze bij de presentatie van het project.

Fosfor is een zeer waardevolle grondstof, die mogelijk al eind deze eeuw uitgeput zal raken. Terugwinning uit menselijke uitwerpselen zou kunnen voorzien in 22 procent van de wereldvraag. Daarnaast kunnen met behulp van algen stoffen als medicijnresten en ziekteverwekkers in sanitair afvalwater worden afgebroken, om zo watervervuiling te voorkomen.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.


Logo NIOO