Persbericht NIOO-KNAW

Probleemalgen meer geplaagd door parasieten bij klimaatverandering

20 april 2018

Parasieten spelen een heel belangrijke maar miskende rol in het voedselweb onderwater. Bij de voorspelde klimaatverandering kunnen parasitaire schimmels giftige of andere hinderlijke algenbloeien in toom houden en kleine waterdieren meer eten bezorgen. Thijs Frenken van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) promoveerde deze week in Utrecht op dit ‘parasieten als good guys’-onderzoek.

20180420-nioo-Algenbloei_Foto-van-ThijsFrenken-460.jpgAlgenbloei - foto Thijns Frenken

Ze lijken misschien klein en verwaarloosbaar. Maar de schimmels die in het water op algen parasiteren zijn eigenlijk heel belangrijk. Sterker nog: ze kunnen zelfs heel nuttig zijn. Deze ‘algenparasieten’ zijn heel actief in het infecteren en daarna opeten van algen die voor ander waterleven oneetbaar zijn. Omdat die algen bijvoorbeeld (te) groot of giftig zijn.

Vervolgens vallen de schimmels zelf ten prooi aan het dierlijk plankton: kleine waterbeestjes zoals raderdiertjes en watervlooien, die graag zo’n voedzame schimmelspore als hapklaar brokje opeten. En de kleine waterbeestjes verdwijnen weer in vissenbuiken. Zo laten deze parasieten de voedselkringloop beter draaien.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Logo NIOO