Persbericht NIOO-KNAW

Rood licht beïnvloedt activiteit vleermuizen niet

1 juni 2017

Nachtelijk kunstlicht verstoort vleermuizen sterk, behalve als het rood is. Het verlies van leefgebied voor de zeldzamere, lichtschuwe soorten kan daardoor met deze lichtkleur waarschijnlijk verminderd of voorkomen worden.

Dit volgt uit 5 jaar uniek onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University, dat op 31 mei 2017 is verschenen in de Proceedings of the Royal Society B.

Voor het eerst is het gelukt om effecten van lichtkleur te meten bij zeldzame, langzaam vliegende en lichtschuwe soorten vleermuizen. 'Het blijkt dat rood licht geen effect heeft op deze soorten: ze zijn in dat licht niet minder actief dan in duisternis,' zegt hoofdonderzoeker Kamiel Spoelstra. 'Hun activiteit wordt wel sterk onderdrukt door wit en groen licht.'

Experimentele verlichting en vleermuizen: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Volledige bericht

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO