Persbericht DANS-KNAW

Samenwerking DANS en Mendeley op gebied van duurzame archivering datasets

23 september 2015

Onlangs heeft Mendeley een nieuw data-repositoryplatform gelanceerd: Mendeley Data. De door onderzoekers op dit platform gepubliceerde onderzoeksdata worden bij DANS voor de lange termijn opgeslagen. Door deze samenwerking kan DANS nog meer digitale onderzoeksgegevens langdurig bewaren.

Over Mendeley

Mendeley is een platform voor onderzoekers waarop tools voor het maken en delen van wetenschappelijke publicaties worden aangeboden. Mendeley is ook een sociaal netwerk: via de site kunnen onderzoekers communiceren en data uitwisselen. De door onderzoekers ingediende onderzoeksdata worden gedeponeerd in het nieuwe, gratis, data-repository van Mendeley: Mendeley Data. DANS vormt het back-end langetermijnarchief van deze data-repository.

Langdurig bewaren

Met deze samenwerking kan DANS nog meer digitale onderzoeksgegevens langdurig bewaren. Mendeley wordt, naast de individuele onderzoekers en andere organisaties, een extra datakanaal voor DANS. De dienst biedt mogelijkheden om data en publicaties beter aan elkaar te linken, onder meer door het gebruik van DOI’s. Peter Doorn, directeur van DANS: 'DANS bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Om het delen en hergebruiken van data, ook op de lange termijn, te bevorderen, deponeren onderzoekers hun data in het DANS-archief. Daarnaast verzorgen we langetermijnopslagdiensten voor verschillende publieke en private partijen. Dit houdt in dat de data van deze organisaties in het DANS-archief terechtkomen. De metadata stellen we open access via EASY beschikbaar voor alle onderzoekers.'

Vergelijkbare samenwerking

De samenwerking tussen Mendeley en DANS lijkt op het internationale e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB vervult met dit e-Depot de archiefrol voor publicaties van internationale wetenschappelijke uitgevers.

Over DANS

DANS bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Hiertoe stimuleert DANS dat wetenschappelijke onderzoekers gegevens duurzaam archiveren en hergebruiken, bijvoorbeeld via het online archiveringssysteem EASY en DataverseNL. Tevens biedt DANS met NARCIS toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets, publicaties en andere onderzoeksinformatie in Nederland. Daarnaast verzorgt het instituut training en consultancy en doet het onderzoek naar duurzame toegang tot digitale informatie. Gedreven door data zorgt DANS er met zijn dienstverlening en deelname in (inter-)nationale projecten en netwerken voor dat de toegang tot digitale onderzoeksgegevens verder verbetert. DANS is een instituut van KNAW en NWO.

Logo DANS