Sierd Cloetingh bestuursvoorzitter SAPEA

26 november 2018

KNAW-lid Sierd Cloetingh wordt met ingang van 1 december 2018 de nieuwe bestuursvoorzitter van SAPEA (Scientific Advice to Policy by European Academies).

KNAW-lid Sierd Cloetingh, hoogleraar Aardwetenschappen bij Universiteit Utrecht en voormalig vicepresident van de European Research Council, wordt per 1 december 2018 bestuursvoorzitter van SAPEA. Hij volgt hiermee Bernard Charpentier (Frankrijk) op. Cloetingh vervult de functie van bestuursvoorzitter SAPEA in zijn hoedanigheid van president van Academia Europaea, één van de vijf netwerkorganisaties die samen SAPEA vormen. Momenteel vervult hij ook de functie van president van COST. Verder is hij lid van de academies voor wetenschappen in Nederland, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Duitsland, inclusief de Duitse nationale academie voor technische wetenschappen. 

Meer over SAPEA

SAPEA (Scientific Advice to Policy by European Academies) is een Europees project in het kader van Horizon 2020 en verzamelt de ‘scientific evidence’ in kader van van wetenschappelijk advies aan de Europese Commissie. De vijf Europese koepelorganisaties die aan de basis van SAPEA staan zijn Academia Europaea, ALLEA, EASAC, Euro-CASE and FEAM.

Aan veel van de projecten van SAPEA werkt de KNAW intensief mee, waaronder het project Microplastic Pollution waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan het rapport 'A Scientific Perspective on Microplastics in Nature and Society'. Dit rapport zal in december 2018 worden voorgelegd aan de wetenschappelijke adviesraad van de Europese Commissie (SAM).