NWO-Spinozapremie voor vier KNAW-leden

10 juni 2016

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de NWO-Spinozapremie 2016 toegekend aan fysisch organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees. Alle vier zijn ze lid van de KNAW. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren.

Commissie

Voor een Spinozapremie worden wetenschappers voorgedragen. Dit jaar ontving de commissie 37 voordrachten. Op basis van de voordracht maakt een internationale en wetenschapsbreed samengestelde commissie een shortlist van maximaal acht kandidaten. Per kandidaat gaan commissieleden in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen. Mede op basis van deze gesprekken kwam de commissie dit jaar tot vier wetenschappers die zij bij NWO voordroegen voor de Spinozapremie. Voor de toekenning van een NWO-Spinozapremie telt internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit als belangrijkste criterium.

Wilhelm Huck is verbonden aan de Radboud Universiteit, Mihai Netea aan Radboudumc, Lodi Nauta en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 81 Spinozalaureaten.

De NWO-Spinozapremie laureaten 2016: fysisch organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, immunoloog Mihai Netea en quantum-fysicus Bart van Wees Beeld: NWO

Het volledige bericht over de NWO-Spinozapremie vindt u op de website van NWO.