'Strijder voor biodiversiteit': Louise Vet op 1 in Duurzame 100

13 oktober 2018

In de tiende editie van de Duurzame 100 - de lijst met 'groene' denkers en doeners van Trouw - staat Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), voor het eerst op één. Erkenning voor haar inzet voor onder andere de biodiversiteit. Maar ook voor het feit dat ze daadwerkelijk actie onderneemt. Bijvoorbeeld in de vorm van het veelbesproken Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Een van de 'prangende thema's' in dit jubileumjaar van de Duurzame 100 was de achteruitgang van de insectenstand. Daar is al veel over geschreven. Het is dan ook niet vreemd dat de ecologen dit jaar 'in opmars' zijn, volgens Trouw. 'De trend staat voor een brede benadering: alles hangt met alles samen, bodem, lucht, water, natuur en landbouw.'

Pas door naar die samenhang te kijken, kun je het verlies van insectensoorten en andere vormen van biodiversiteit zien voor wat het is: een gevoelige klap die onze hele leefomgeving minder veerkrachtig maakt en uit balans brengt. Alleen al daarom is ecologie bij uitstek 'de wetenschap van de 21ste eeuw', in de gevleugelde woorden van Louise Vet.

Lees verder

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).

Logo NIOO