Persbericht IISG-KNAW

Tentoonstelling Zonnestraal, Schip op de heide

17 april 2019

De tentoonstelling Zonnestraal, Schip op de heide (9 mei 2019 – 12 januari 2020) toont de geschiedenis van dit wereldberoemde Hilversumse sanatorium van de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis - een onderzoeksinstituut van de KNAW -  beheert unieke Zonnestraalobjecten. Een selectie ervan wordt nu in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.

Sociale bevlogenheid

Zowel Arbeiderspaleis Het Schip (1919) als Zonnestraal (1928) zijn tot stand gekomen door een sociale bevlogenheid en een vooruitgangsgeloof dat zijn weerga niet kent. De verschijningsvorm – de architectuur – lijkt heel verschillend. Toch stralen beide gebouwen dezelfde idealen uit.

Tentoonstelling

Vanaf 9 mei 2019 in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, 11 - 17 uur.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is gevestigd in Amsterdam (Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam).


Logo IISG