Persbericht NIDI-KNAW

Tineke Fokkema nieuwe hoogleraar Ageing, Families and Migration

12 april 2018

Tineke Fokkema is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ageing, Families and Migration bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSBS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) van de KNAW.

De leerstoel die Tineke Fokkema betrekt, is de eerste leerstoel in Nederland die zich richt op de diversiteit aan oudere migranten. Hierbij is er speciale aandacht voor vraagstukken binnen het sociale en welzijnsdomein. Zo wordt er gekeken naar eenzaamheid en de effecten van migratie op relaties, zowel binnen het gezin als met achtergebleven familieleden in het herkomstland. 

De doelgroep die Tineke Fokkema bestudeert, heeft vele gezichten. De oudere migrantenpopulatie bestaat niet alleen uit gastarbeiders uit Marokko en Turkije of personen uit voormalige koloniale gebieden die in de jaren 60-70 naar Europa zijn gekomen. Ook politieke vluchtelingen uit die tijd hebben inmiddels een hoge leeftijd bereikt. Daarnaast vertrekt een deel van de oudere Noordwest-Europeanen permanent of voor een deel van het jaar naar landen waar het klimaat en de woonomgeving aangenamer zijn. Deze pensionado’s en overwinteraars vestigen zich vooral in kustplaatsen aan de Middellandse Zee, maar ook steeds meer in minder populaire gebieden in Europa of zelfs daarbuiten. Daarnaast zijn er ouders die op latere leeftijd hun geëmigreerde kinderen volgen of heen en weer pendelen om voor hun (klein)kinderen te zorgen of juist om zelf verzorgd te worden.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIDI-KNAW.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI)

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIDI verricht wetenschappelijk onderzoek naar bevolkingsvraagstukken en informeert beleidsmakers en samenleving over onderzoeksresultaten op het gebied van demografie. Door de concentratie van onderzoekers uit verschillende disciplines in één instituut is het NIDI een van de belangrijkste demografische onderzoekscentra van Europa

Logo NIDI