Trippenhuiscomplex winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs 2020

25 september 2020

Het Trippenhuis is op donderdagmiddag 24 september onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 voor het beste gebouw van Amsterdam van het afgelopen jaar. De vakprijs ging naar het transformatieproject van Office Winhov, de KNAW en het Rijksvastgoedbedrijf in het NEMO Science Museum.

Tijdens de Gouden A.A.P. 2020 werden twee projecten gekozen uit tien kanshebbers. Het Trippenhuis won de vakprijs, en het door TANGRAM architectuur en stedelijk landschap ontworpen wooncomplex in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F werd bekroond met de publieksprijs. 

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door ARCAM. Het is een onderscheiding voor architect én opdrachtgever.

Juryrapport

Het Trippenhuiscomplex van Office Winhov dat in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf en de KNAW is getransformeerd is een meesterproef volgens de jury. ‘De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.’

De vakjury van de dertiende editie bestond uit Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians & Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (Chief Science Officer gemeente Amsterdam). De publieksjury werd gevormd door Enes Dedeić (advocaat), Johanna Bähn (ambtenaar en programmamanager) en Pim Fenger (politicoloog en ambtenaar).

Reactie Mieke Zaanen, directeur KNAW

'Wat een kers op de taart om de Gouden A.A.P. 2020 te winnen! De Rijksbouwmeester en ik zagen bij het bezoek van de vakjury hoe ook zij werden gegrepen door de samenhang tussen oud en nieuw en de sereniteit die het ontwerp van Office Winhov in het Trippenhuiscomplex heeft gebracht. Maar dat we zouden winnen had ik gezien de concurrentie, werkelijk niet verwacht. Wat we tijdens de Open Monumentendag zagen gebeuren, onderstreept wat volgens mij de essentie is van de verbouwing: dat het Trippenhuiscomplex is veranderd van een mystiek bastion in een uitnodigend huis voor wetenschap en kunst, voor iedereen die daarmee kennis wil maken.’

Trippenhuis-goudenaap Trippenhuis-goudenaap