Persbericht Nederlands Herseninstituut

Tweerichtingsverkeer in de hersenen is belangrijk voor het zien van objecten

5 juli 2017

Er is een functioneel verschil in de manier waarop visuele informatie zich in het brein via verschillende verbindingen verspreidt. Dit blijkt uit onderzoek van de Vision & Cognition groep, van het Nederlands Herseninstituut, een onderzoeksinstituut van de KNAW.

De studie is op 5 juli 2017 gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Neuron. Met behulp van elektrische hersenstimulatie laten de onderzoekers zien dat signalen die vanuit hogere hersengebieden worden teruggestuurd belangrijk zijn om te herkennen waar een voorwerp eindigt en de achtergrond begint.

Visuele informatie

Informatie uit onze ogen komt binnen in de hersenschors in lage gebieden die elementaire beeldeigenschappen verwerken en dringt daarna door in hogere gebieden die objecten herkennen. De manier waarop visuele informatie zich door de hersenen verspreidt hangt af van de richting waarin het zich beweegt. Terwijl informatie van lagere gebieden zo natuurgetrouw mogelijk wordt doorgegeven naar hogere gebieden zijn signalen die vanuit hogere hersengebieden worden teruggestuurd naar lagere gebieden sterk afhankelijk van de interpretatie van de visuele wereld.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Logo Nederlands Herseninstituut