Uitgebreide Kaartenbank van het Meertens Instituut in een nieuw jasje

4 april 2016

Begin april is een vernieuwde en aangevulde versie van de Kaartenbank van het Meertens Instituut de lucht in gegaan. De Kaartenbank biedt een uitgebreid overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde dialectkaarten en etnologische kaarten van de Lage Landen.

De vernieuwde website bevat een index met ruim 30.000 titels van kaarten waarop taal- of cultuurverschijnselen in de Lage Landen zijn getekend. Bijna alle titels, in totaal 28.647, zijn voorzien van een scan van de oorspronkelijke kaart. De eerste versie van de website, die in januari 2014 is gelanceerd, bevatte ongeveer 15.000 scans, waarvan de resolutie bovendien erg laag was.

Over de Kaartenbank

De Kaartenbank vormt het uitgebreidste overzicht van taal- en cultuurkaarten die zijn getekend van het Nederlandse taalgebied. Hij is bedoeld voor geïnteresseerden en als bibliografische onderzoekstool. Via de Kaartenbank kan men gemakkelijk vinden of een bepaald verschijnsel is gekarteerd. Bovendien kan men verschillende kaarten met elkaar vergelijken – bijvoorbeeld van hetzelfde verschijnsel uit verschillende perioden of in verschillende gebieden.

meertens instituut spotnamen van de neus

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW.

Logo Meertens Instituut