Charlene de Carvalho-Heineken reikt Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uit

29 september 2016

Vanmiddag hebben Jennifer Doudna, Stephen Jackson, Georgina Mace, Judith Herrin, Elizabeth Spelke en Yvonne Dröge Wendel de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst ontvangen uit handen van Charlene de Carvalho-Heineken.

Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door jury’s die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland.

De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 50.000 euro, en daarnaast 50.000 euro voor een publicatie of expositie.

De Heinekenprijzen zijn genoemd naar Dr. Henry P. Heineken (1886-1971); Dr. Alfred H. Heineken (1923-2002); en naar Charlene de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen, die de Heinekenprijzen financieren.

V.l.n.r. Elizabeth Spelke, Georgina Mace, Judith Herrin, Charlene de Carvalho-Heineken, Stephen Jackson, José van Dijck, Yvonne Dröge Wendel, Jennifer Doudna (Foto Frank van Beek) (Klik op de foto voor een foto van hoge resolutie)

Jennifer Doudna, hoogleraar biomedische wetenschappen, University of California, Berkeley (Verenigde Staten), krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor haar baanbrekende onderzoek naar de structuur en de werking van RNA-moleculen en RNA-eiwit-complexen.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Stephen (Steve) Jackson, hoogleraar biologie, University of Cambridge, Cambridge (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2016 voor zijn fundamentele onderzoek naar DNA-herstel in menselijke cellen en voor de succesvolle toepassing van kennis over dat proces in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Georgina Mace, hoogleraar biodiversiteit en ecosystemen, University College London (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2016 voor het leggen van een wetenschappelijk basis onder wereldwijd gebruikte lijsten van bedreigde soorten en het stellen van prioriteiten voor natuurbehoud.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Judith Herrin, emeritus hoogleraar klassieke en late oudheid, King’s College London (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de oude culturen van de mediterrane wereld en het identificeren van de cruciale plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Elizabeth Spelke, hoogleraar psychologie, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen.

Video

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Yvonne-Droge-Wendel-300-foto-yussi-puikkonen.jpgDe Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2016 is uitgereikt aan beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel. De internationale jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst acht het werk van Yvonne Dröge Wendel origineel, inventief en vitaal.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede: Nederlands - English

Heineken Young Scientists Awards

Ook werden er vijf Heineken Young Scientists Awards (elk 10.000 euro) uitgereikt aan vijf jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers: microbioloog Edze Westra, biomedicus Mariëtte Boon, ecoloog Wouter Halfwerk, historicus Karwan Fatah-Black en neurowetenschapper Jasper Poort.

De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.


V.l.n.r. José van Dijck, Edze Westra, Mariëtte Boon, Alexander de Carvalho,Karwan Fatah-Black, Louisa de Carvalho, Wouter Halfwerk, en Jasper Poort (Foto Frank van Beek) (Klik op de foto voor een foto van hoge resolutie)

Edze Westra, onderzoeker aan de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk)
Dr. E.R. Westra (32) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekend onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

Mariëtte Boon, onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum
Dr. M.R. Boon (27) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde 2016 voor haar onderzoek naar ‘bruin vet’, een bijzonder type vetcellen dat suikers en vetzuren omzet in lichaamswarmte.

Wouter Halfwerk, universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Dr. W. Halfwerk (35) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen 2016 voor zijn creatieve onderzoek naar menselijke verstoring van communicatie tussen dieren in de natuur.

Karwan Fatah-Black, universitair docent aan de Universiteit Leiden
Dr. K.J. Fatah-Black (35) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2016 voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland in de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel.

Jasper Poort, onderzoeker aan University College London
Dr. J. Poort (33) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor zijn onderzoek naar hoe onze hersenen snel beslissingen kunnen nemen door te focussen op de belangrijkste informatie.