Veni-beurzen voor KNAW-onderzoekers

16 juli 2018

Twee onderzoekers van de KNAW hebben een Veni-beurs gekregen voor hun onderzoek. Dankzij de Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen zij gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder ontwikkelen. Een Veni-beurs bedraagt maximaal 250.000 euro.

Hubrecht Instituut van de KNAW

Florijn Dekkers - Groei van borstkanker visualiseren in 3D

Variatie binnen verschillende borstkankers beperkt effectiviteit van therapie en veroorzaakt resistentie. Met behulp van geavanceerde microscopische technieken zullen wij de groei in verspreiding van lichtgevende humane borsttumoren visualiseren in de tijd om zo de pathologie van borstkanker beter te begrijpen.

Spinoza Centre for Neuroimaging

Anouk Schrantee - De hersenrespons op medicatie: inzoomen met farmacologische MRI

De precieze respons van het brein op hersenmedicatie is lastig te bestuderen met reguliere hersenscans. In dit onderzoek wordt een nieuwe methode ontwikkeld die inzoomt op de activatie van hersencellen tijdens toediening van een hersenmedicijn. Deze methode zal het monitoren van behandelrespons en ontwikkeling van nieuwe hersenmedicijnen bevorderen.

Veni 2018

In totaal werden 154 Veni-beurzen toegekend. 1115 Onderzoekers dienden een aanvraag in. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. In deze Veni-ronde investeert NWO in totaal 38,4 miljoen euro in vrij en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.