Wereldfaam, een schimmel met je naam: de Vandijckella johannae

30 augustus 2017

Een aantal maanden geleden diende KNAW-president José van Dijck het eerste bodemmonster in bij het citizen-scienceproject Wereldfaam, een schimmel met je naam, een project van het Westerdijk Instituut van de KNAW in samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht. Dit bodemmonster blijkt na analyse een nieuwe schimmelsoort te bevatten. Het Westerdijk Instituut heeft de schimmel naar de president vernoemd: Vandijckella johannae.

José van Dijck ontving de oorkonde met de naar haar genoemde schimmel uit handen van Pedro Crous, directeur van het Westerdijk Instituut, bij de openingsdag van het tweedaagse congres Leading Women in Fungal Biology. Van Dijck memoreerde in haar openingsspeech de bijzondere verdiensten van Johanna Westerdijk, door Van Dijck de koningin van de diversiteit genoemd.

Johanna Westerdijk was 100 jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Westerdijk was bovendien jarenlang directeur van het KNAW-instituut Centraalbureau voor Schimmelcultures (Uit eerbetoon aan zijn eerste directeur is de naam van het instituut op 10 februari 2017 veranderd in Westerdijk Fungal Biodiversity Instituut).

Wereldfaam, een schimmel met je naam

Bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht kregen dit voorjaar de kans om mee te doen aan het onderzoeksproject Wereldfaam, een schimmel met je naam door een nieuwe schimmel te ontdekken in hun eigen tuin. Diegene die een nieuw soort schimmel zou vinden, zou deze schimmel naar zich vernoemd krijgen.

In totaal werden 292 bodemmonsters ingestuurd. Daarin werden 1155 soorten schimmels aangetroffen, waaronder 40 nieuwe soorten.

Bekijk het Jeugdjournaal van 29 augustus 2017: in dit item gaat het Jeugdjournaal op bezoek bij twee kinderen die een nieuwe soort schimmel hebben 'ontdekt'.