Wetenschappelijk toptalent uit China naar Nederland voor promotieonderzoek

22 februari 2011

Eind februari hebben zesentwintig wetenschappelijke toptalenten uit China een bezoek aan Nederland gebracht om persoonlijk kennis te maken met Nederlandse onderzoeksinstellingen waar PhD-posities beschikbaar zijn. De Chinese kandidaten die de selectie succesvol doorlopen krijgen de kans om hun promotieonderzoek bij twintig toonaangevende universiteiten en onderzoeksinstituten te gaan uitvoeren.

De matchmaking maakt deel uit van het programma Talent and Training China-Netherlands (T&T) dat is opgezet in het kader van het '1000 PhD-intiatief' van het Innovatieplatform. De kandidaten die uiteindelijk geselecteerd worden starten in september met hun PhD-programma. De Chinese partner, de China Scholarship Council (CSC) stelt de beurzen voor het programma beschikbaar.

China-pilot Innovatieplatform

In 2009 besloot het Innovatieplatform om een tweejarige pilot met China te starten omdat het zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot academisch topland in de internationale arena. In China studeren jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen af, waarvan de helft op bètagebied. Velen hiervan willen in Westerse landen verder studeren en onderzoek doen. Nederland staat nog onvoldoende bekend als interessant land om promotieonderzoek te doen, terwijl het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek internationaal gezien van hoge kwaliteit is.

Matchmaking Chinees toptalent in NederlandMatchmaking Chinees toptalent in Nederland