Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

20 maart 2017

Wikimedia en de KNAW slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren. De middag is toegankelijk voor beginnende én gevorderde schrijvers. Deelname is gratis, inschrijving vooraf is verplicht (er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Om aandacht te vragen voor vrouwelijk hoogleraarschap is 2017 uitgeroepen tot Westerdijkjaar. Op 10 februari 2017 was het precies 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland is tot op heden nog niet gelijk aan het aantal mannen dat hoogleraar is. Momenteel is iets meer dan 18 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw en dat is ver onder het wereldwijde gemiddelde.

Groepsportret, gemaakt na de oratie van professor Johanna Westerdijk op 10 februari 1917
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Deel je kennis!

Ook op Wikipedia is er een achterstand. Zo hebben slechts 29 van de 77 vrouwelijke leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia. KNAW en de werkgroep ‘gendergap’ van Wikipedia bundelen de krachten om, ter ere van het Johanna Westerdijkjaar, meer vrouwelijke hoogleraren een artikel te geven op Wikipedia.

De werkgroep heeft ter inspiratie op de speciale Wikipedia-projectpagina lijsten met gewenste artikelen, linkjes naar bronmateriaal en bijvoorbeeld tips voor schrijven van biografieën op Wikipedia klaargezet.