Persbericht NIOO-KNAW

'Wilde dieren terugbrengen in een landschap kan meer dan één probleem oplossen'

23 oktober 2018

Verstedelijking, afname van de biodiversiteit en klimaatverandering? Het gericht ‘verwilderen’ van het landschap, waarbij je voedselketens herstelt met het terugbrengen van dieren, kan een hoop wereldwijde problemen helpen aanpakken. Onderzoeker Liesbeth Bakker van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft met een Deense expert een themanummer over ‘rewilding’ samengesteld voor het gerenommeerde tijdschrift Phil Trans B.

Wisenten in de Tarcu Bergen, Roemenië

Met het uitsterven van diersoorten verdwijnt ook vaak hun rol in de natuur. "Er is steeds meer bewijs dat de wereldwijde terugloop van wilde dieren niet alleen leidt tot het verlies van charismatische soorten, maar ook tot het wegvallen van belangrijke functies in ecosystemen," stelt ecoloog Liesbeth Bakker van het NIOO.

Dat kan rampzalige gevolgen hebben. Het verdwijnen van grote grazers betekent bijvoorbeeld, dat er meer plantenmateriaal overblijft omdat het niet wordt opgegeten. En dus is er meer dan normaal 'brandstof' voor natuurbranden.

Vooral grote dieren zijn slachtoffer van overexploitatie door de mens. Van de grote grazers die uitstierven in de prehistorie tot aan de olifanten en neushoorns die vandaag de dag ten prooi vallen aan stropers.

Volledige bericht

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).


Logo NIOO