Winnaars van de Heinekenprijzen 2020

8 juni 2020

De KNAW heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biochemicus Bruce Stillman (Cold Spring Harbor Laboratory), bio-engineer en psychiater Karl Deisseroth (Stanford University), wetenschapshistoricus Lorraine Daston (Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte), klimaatwetenschapper Corinne Le Quéré (University of East Anglia) en neurowetenschapper Robert Zatorre (McGill University).

Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica

Bruce Stillman, hoogleraar en president van Cold Spring Harbor Laboratory (Verenigde Staten) krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2020 voor zijn baanbrekende onderzoek naar de manier waarop DNA in eukaryotische cellen gekopieerd wordt, een proces dat van fundamenteel belang is voor het leven op aarde.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde

Karl Deisseroth, hoogleraar bio-engineering, psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford University (Verenigde Staten) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2020 voor de ontwikkeling van optogenetica, een methode waarmee de activiteit van zenuwcellen met licht kan worden beïnvloed, en hydrogel-tissue chemistry, een techniek die hersenweefsel doorzichtig kan maken.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap

Lorraine Daston, directeur emerita van het Max Planck Institut für Wissenschafts-geschichte (Duitsland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2020 vanwege haar studie naar de ontwikkeling van het begrip objectiviteit en de omwenteling die ze teweegbracht in het vakgebied wetenschapsgeschiedenis.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen

Corinne Le Quéré, Royal Society onderzoekshoogleraar wetenschap van klimaatverandering aan de University of East Anglia (Engeland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2020 voor haar interdisciplinaire onderzoek naar de interactie tussen klimaatverandering en de koolstofcyclus.

C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen

Robert Zatorre, hoogleraar Neurowetenschappen aan de McGill University (Canada) krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2020 voor zijn bijdrage aan het vakgebied van de muziekcognitie. Hij onderzoekt hoe ons zenuwstelsel ervoor zorgt dat we muziek kunnen maken en daarvan kunnen genieten.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Op 1 mei dit jaar werd bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020 wordt uitgereikt aan beeldend kunstenaar Ansuya Blom.

Prijsuitreiking

De laureaten ontvangen de Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, op donderdag 1 oktober 2020.

Meer informatie

Communicatiebureau De Wolven, Jill Bakker, , 020 620 3354, 06 4280 4715.

Over de Heinekenprijzen 

De Heinekenprijzen zijn in de afgelopen vijf decennia uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde onderscheiding. Het zijn de meest prestigieuze prijzen voor kunst en wetenschap van Nederland. Elke twee jaar worden vijf internationaal gerenommeerde onderzoekers en één kunstenaar die in Nederland woont en werkt, geëerd. Het zijn allen laureaten die met hun werk nieuwe perspectieven bieden, onverwachte doorbraken realiseren en nieuwe wegen voor anderen openen. Sinds 2010 wordt ook de toekomstige generatie aangemoedigd. Vier veelbelovende jonge onderzoekers, werkzaam bij Nederlandse onderzoeksinstellingen, ontvangen de Heineken Young Scientists Awards.
 
De laureaten worden geselecteerd door jury’s die zijn samengesteld uit leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), De Jonge Akademie en internationale experts. De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De kunstenaar ontvangt 100.000 euro, waarvan de helft bestemd is voor een publicatie en/of tentoonstelling. De aanmoedigingsprijzen voor jonge wetenschappers bedragen elk 10.000 euro.
 
De Heinekenprijs is in 1964 in het leven geroepen door Alfred H. Heineken (1923-2002), als eerbetoon aan zijn vader Dr. Henry P. Heineken (1886-1971). Dat jaar werd de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor het eerst uitgereikt. Aan deze prijs werden vervolgens nog vijf Heinekenprijzen toegevoegd: de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (1988), de Geneeskunde (1989), de Milieuwetenschappen (1990) en de Historische Wetenschap (1990) en de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen (2006).
 
De dochter van Alfred Heineken, Charlene L. de Carvalho-Heineken (1954), zet deze traditie voort als voorzitter van de Stichting Alfred Heineken Fondsen en de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst, die de prijzen financieren.
 
Voor meer informatie: www.heinekenprizes.org en via Instagram heinekenprizes