Nominaties KNAW Onderwijsprijs bekend

Vwo-werkstukken over Mondriaan, excellente scholen, microbiële brandstofcellen en vertaalcomputers oogsten lof

31 mei 2017

De KNAW heeft de twaalf vwo-werkstukken bekendgemaakt die genomineerd zijn voor de KNAW Onderwijsprijs. Onder andere profielwerkstukken over Mondriaan, excellente scholen, microbiële brandstofcellen en vertaalcomputers gooiden hoge ogen bij de jury. De uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs is op dinsdag 13 juni in NEMO te Amsterdam. Dan wordt ook per profiel bekend welke werkstukken een eerste, een tweede en een derde prijs krijgen.

De KNAW beoordeelde dit jaar 324 profielwerkstukken van 166 verschillende scholen. In de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek zijn steeds drie prijzen te verdelen. De jury's waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van de profielwerkstukken. Sommige werkstukken zouden niet misstaan als bachelorscriptie of zelfs als masterscriptie.

De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2000 euro, de tweede prijs 1500 euro, de derde prijs 1000 euro. Verder krijgen de docenten die de winnende leerlingen hebben begeleid een feestelijke masterclass bij de KNAW. De scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette voor in de prijzenkast op school.

Het is het negende jaar dat de KNAW Onderwijsprijs (www.knawonderwijsprijs.nl) wordt uitreikt. De KNAW wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De KNAW Onderwijsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van moderne kunst tot de modernste technologie

Maura Polano (Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort) onderzocht, geïnspireerd door een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag, wie en wat ervoor zorgden dat Mondriaans kunst steeds abstracter werd. Daarnaast maakte ze twee enorme ruitvormige lijsten in Mondriaanstijl. Die gebruikte ze om haar eigen, op het werk van tijdgenoten van Mondriaan geïnspireerde, schilderijen tentoon te stellen.

Eva Bon en Margot Preesman (Comenius College, Hilversum) schreven een profielwerkstuk over de vraag of het predicaat 'Excellente school' het voorgezet onderwijs heeft verbeterd. Bon en Preesman interviewden onder andere oud-minister van OCW en initiatiefnemer van de Excellente Scholen-campagne Marja van Bijsterveldt. De jury vindt het van durf en excellentie getuigen dat Bon en Preesman niet alleen globale uitspraken doen, maar ook kritisch nadenken over hun eigen excellente school.

Het werkstuk ‘microbacteriële brandstoffen’ van Ezra Bekkering en Floran Brinkman (Praedinius Gymnasium, Groningen) viel op. Ze bedachten welke suikers het beste zouden zijn voor bacteriën om om te zetten in stroom en testten hun hypothesen in de praktijk. Ze vergeleken hierbij zelfopgekweekte bacteriën uit wadmodder van Schiermonnikoog, tuingrond uit Niekerk en grachtwater uit Groningen. In de begeleidende brief schrijven ze dat er weken waren dat ze langer in het practicumlokaal verbleven dan in alle andere lokalen bij elkaar.

Daan In de Braekt (4e Gymnasium, Amsterdam) schreef, geïnspireerd door het boek Gödel, Escher, Bach van Douglas Hofstadter, een profielwerkstuk over machinevertalingen. In de Braekt programmeerde met Python modules om verschillende vertalingen met elkaar te vergelijken. Het werkstuk zat niet alleen wiskundig goed in elkaar, maar zou volgens de jury vanwege het literaire gehalte ook zo genomineerd kunnen worden in de categorie Cultuur & Maatschappij. Een speciale vermelding is er voor de begeleider van In de Braekt. Wiskundedocent Sven Aerts begeleidde al vier keer eerder een genomineerde leerling.

Alle nominaties op een rij (per categorie op achternaam gesorteerd)

Categorie Cultuur & Maatschappij

 • De evolutie van Mondriaans stijl
  Maura Polano, Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort (docent: Harry Gijsbers)
 • Papyri in context
  Sanne Pouw, Jan van Egmond Lyceum, Purmerend (docent: Jori Castricum)
 • Vluchten naar de wereld der klanken
  Avigal Wildschut, SG Huizermaat, Huizen (docent: Josje Visser)

Categorie Economie & Maatschappij

 • Vrouwen en topmanagement
  Femke van den Berg, ISW Hoogeland, Naaldwijk (docent: Michelle Franke)
 • Excellente School
  Eva Bon en Margot Preesman, Comenius College, Hilversum (docent: Sean Keller)
 • Steen, Papier, Schaar
  Ábel Putnoki, Christiaan Huygens College, Eindhoven (docent: Harold van Hees)

Categorie Natuur & Gezondheid

 • Microbiële brandstoffen
  Ezra Bekkering en Floran Brinkman, Praedinius Gymnasium, Groningen (docenten: Michel Romijn en Mario Cioffi)
 • Blauwalgbestrijding met behulp van zoetwatermosselen
  Sanne van den Bogaerdt en Friso Schut, Da Vinci College, Leiden (docent: William Vletter)
 • Black is the new green
  Jelien den Hollander en Niels Marijnen, College Hageveld, Heemstede (docent: Roshan Jahangir)

Categorie Natuur & Techniek

 • De bank bij de rivier
  Daan In de Braekt, het 4e gymnasium, Amsterdam (docent: Sven Aerts)
 • CG-Eye - Het kunstoog dat kan zien
  Nadine Duursma, College Hageveld, Heemstede (docent: Els van Tol)
 • Zoekmachines
  Lüke van den Wittenboer, Bataafs Lyceum, Hengelo (docent: Mirjam van Buuren)