Winnaars van Heinekenprijzen bekend

24 april 2018

De KNAW heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biomedicus Peter Carmeliet (Katholieke Universiteit Leuven), bioloog Paul Hebert (University of Guelph), cognitieve wetenschapper Nancy Kanwisher (MIT), historicus John R. McNeill (Georgetown University) en biofysicus Xiaowei Zhuang (Harvard University). De Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, worden op donderdag 27 september 2018 uitgereikt in Amsterdam.

Peter Carmeliet, hoogleraar geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven (België), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2018 voor zijn onderzoek naar de invloed van groeifactoren op endotheel- en zenuwcellen, en voor zijn inspanningen om kennis daarover te vertalen naar behandelingen voor vaat- en zenuwziekten. 

Paul Hebert, hoogleraar moleculaire biodiversiteit, University of Guelph (Canada), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2018 voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van een genetische streepjescode die elke biologische soort op aarde kan classificeren. 

Nancy Kanwisher, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschappen 2018 voor haar uiterst oorspronkelijke, degelijke en overtuigende bijdragen aan onze kennis over de organisatie van de menselijke hersenen. 

John R. McNeill, universiteitshoogleraar aan Georgetown University (Washington, DC, Verenigde Staten), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2018 voor zijn grote bijdrage aan de integratie van twee jonge historische disciplines: de wereldgeschiedenis en de milieugeschiedenis. 

Xiaowei Zhuang, hoogleraar chemie, chemische biologie en fysica, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2018 voor het ontwikkelen van hoge-resolutie beeldvormende technieken en het gebruik daarvan bij het vinden van antwoorden op fundamentele biologische vraagstukken. 

Op 30 maart jl. maakte de KNAW al bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in 2018 zal worden uitgereikt aan beeldend kunstenaar Erik van Lieshout

Prijsuitreiking

De Heinekenprijzen 2018 zullen op donderdag 27 september 2018 worden uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Akademie in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Tijdens die zitting worden ook vier Heineken Young Scientists Awards uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers die volgens de jury als voorbeeld voor andere jonge wetenschappers in hun veld kunnen dienen. 

Over de Heinekenprijzen 

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door jury’s die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland. 

De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 100.000 euro, waarvan de helft moet worden besteed aan een publicatie of expositie. Daarnaast zijn er vier Heineken Young Scientists Awards voor jonge wetenschappers, van elk 10.000 euro. De winnaars van deze prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. 

De Heinekenprijzen zijn genoemd naar Dr. Henry P. Heineken (1886-1971); Dr. Alfred H. Heineken (1923-2002); en naar Charlene de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen, die de Heinekenprijzen financieren.