KNAW-onderzoekers ontvangen Vici-beurs

23 februari 2018

Op 23 februari 2018 heeft NWO de winnaars bekend gemaakt van de prestigieuze Vici-premies. Serge Dumoulin, directeur van het Spinoza Centre for Neuroimaging, krijgt een Vici voor onderzoek naar visuele waarneming. Bij het Nederlands Herseninstituut van de KNAW krijgt groepsleider Maarten Kole een Vici voor onderzoek naar de snelheid van een gedachte. Ook Birte Forstmann, honorair groepsleider bij het Nederlands Herseninstituut krijgt een Vici.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Met de premie van 1,5 miljoen euro elk kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.

Visuele waarneming: onderzoek naar dynamiek in het menselijk brein

Serge Dumoulin, wetenschappelijk directeur van het Spinoza Centre for Neuroimaging KNAW, hoogleraar perceptie, cognitie en neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam
Wij leven in een dynamische wereld. Onze hersenen moeten dynamisch zijn om om te gaan met veranderende omgevingen en taken maar ook stabiel zodat hersenfuncties in stand blijven gedurende ons leven. De wetenschappers onderzoeken een kernfunctie van de hersenen en bouwen een theoretisch kader voor de menselijke hersendynamiek.

Onderzoek naar informatieverwerking van de hersenen

Maarten Kole, groepsleider bij het Nederlands Herseninstituut KNAW en bijzonder hoogleraar biofysica van complexe cellulaire systemen bij de Universiteit Utrecht
Miljarden zenuwcellen in onze hersenen verwerken informatie extreem snel en efficiënt door middel van de isolerende eigenschappen van myeline, de isolerende laag van zenuwuitlopers. De onderzoekers van de groep Kole gaan op nanoschaal bestuderen of zenuwceluitlopers met myeline werken als coaxkabels. Hoe draagt myeline bij aan de snelheid en precisie van informatieverwerking en hoe optimaliseert het de efficiëntie van het proces? De gegevens zullen niet alleen nieuwe inzichten opleveren in de fundamentele mechanismen van informatieverwerking maar ook ten aanzien van cognitieve problemen bij demyeliniserende aandoeningen zoals MS.

Onderzoek naar de subcortex van de hersenen

Birte Forstmann, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, honorair groepsleider van de Integrative Model-based Cognitive Neuroscience (IMCN)-groep bij het Nederlands Herseninstituut KNAW, en hoogleraar neurowetenschappelijk testen van psychologische modellen bij de Universiteit Leiden
Onder de hersenschors ligt de subcortex, een relatief onontdekt deel van de hersenen waarvan slechts 7% is terug te vinden in standaard MRI-atlassen. In dit project zullen Birte Forstmann en collega’s onderzoeken hoe cognitieve, limbische en motorprocessen plaatsvinden in de subcortex van de mens. Het doel is om nieuwe doelstructuren voor diepe hersenstimulatie te identificeren.

Vici

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

Voor deze ronde dienden in totaal 233 wetenschappers een voorstel in, waarvan 88 vrouw (38%) en 145 man (62%). Daarvan zijn er 35 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15%. Het toekenningspercentage onder de vrouwen is 11%, onder de mannen is dat 17%.