Winnaars Vici's en ERC-grants bij de KNAW

8 februari 2013

De afgelopen weken zijn de winnaars van de vici-subsidies en de Europese ERC Advanced Grants bekend geworden.

Vici

KNAW-onderzoekers die een subsidie in de wacht sleepten zijn Ronald de Vries van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, Christian Lohmann van het Nederlands Herseninstituut en Wouter de Laat van het Hubrecht Instituut. Bij De Jonge Akademie vallen Joost Hoenderop (UMC St. Radboud), Tjerk Oosterkamp (Universiteit Leiden) en Bettina Speckmann (TU/e) in de prijzen.

De Vici-subsidie komt uit de Vernieuwingsimpuls van NWO en is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. De Vici’s krijgen ieder € 1,5 miljoen om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

ERC Advanced Grant

De prestigieuze Advanced Grants van de European Research Council gingen onder meer naar:
Reuven Agami (Nederlands Kanker Instituut, alumnus van De Jonge Akademie), Pearl Dykstra (Erasmus Universiteit Rotterdam, vicepresident van de KNAW), Aart Liefbroer (NIDI-KNAW) en KNAW-lid), Christine Mummery (LUMC, bestuurslid KNAW), Ab Osterhaus (Erasmus MC, KNAW-lid), Wim van der Putten (NIOO-KNAW), Jan Theeuwes (Vrije Universiteit, KNAW-lid), Aad van der Vaart (Universiteit Leiden, KNAW-lid), Bert Marc Weckhuysen (Universiteit Utrecht, KNAW-lid), Cisca Wijmenga (UMC Groningen, KNAW-lid) en Christian de Zeeuw (Nederlands Herseninstituut).

De Europese Unie maakt met de ERC-Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. De Advanced Grants bedragen € 2,5 miljoen. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers.