Persbericht NIOO-KNAW

Zaden liften kilometers verder mee met vissen dan gedacht. Zoetwatervis blijkt belangrijke natuurontwikkelaar

15 juni 2015

Via hun darmen kunnen zoetwatervissen plantenzaden veel verder verspreiden dan eerder gedacht. Dit maakt hen opeens ‘met stip’ belangrijke verbinders van leefgebieden en dus een factor om rekening mee te houden in natuurbeheer en –herstel. Een onderzoeksteam ontdekte bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) dat hun vertering trager werkt bij flinke inspanning: op 15 juni 2015 het tijdschrift Functional Ecology on line. Ook van toepassing op allerlei andere dieren?

'Het maakt voor onze darmen ook uit of we een marathon aan het lopen zijn of voor de tv zitten met een zak chips,' legt dierecoloog Casper van Leeuwen uit. De darmen van zoetwatervis de karper blijken in rust anders te werken dan als ze actief zwemmen. Daardoor poepen ze tijdens het zwemmen tot een paar uur later. En laat dat nu net belangrijk zijn voor de natuur!

Net als andere dieren kunnen vissen zaden van planten verspreiden door ze op te eten en ergens anders weer uit te poepen. Veel zaden overleven de reis door de darmen namelijk. Zo bereiken ze nieuwe leefgebieden, zoals stroomopwaarts in rivieren. Hoe ver de zaden kunnen komen? Dat blijkt nu kilometers verder dan gedacht!

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

karper bart pollux niooKarper, foto Bart Pollux, NIOO-KNAW

Over het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO