Actueel

Onderzoek naar big data dwingt tot interdisciplinair teamwork

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S 11-12-2018

  Op 31 januari 2019 organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S. Sinds de bekendmaking van Plan S in september 2018 is er discussie over de vraag hoe de Nederlandse wetenschap het beste de overstap naar open access kan maken. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van open access steunen, maar zich ook zorgen maken over de uitwerking van Plan S om dat te bereiken. 

 • Publieke en private investeringen in R&D hangen nauw samen 06-12-2018

  Wanneer de overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) stijgen, stijgen de private investeringen ook. Dat concludeert de KNAW in het rapport Wederzijdse versterking, dat vanmiddag is gepresenteerd aan de minister van OCW en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Wel dreigt er concurrentie uit het buitenland. Als daar de publieke investeringen in R&D toenemen, heeft dat een aanzuigende werking op R&D van Nederlandse bedrijven.

 • Mini-levers voor onderzoek naar leveraandoeningen 30-11-2018

  Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht en van The Rockefeller University in New York hebben een methode ontwikkeld waarmee menselijke levercellen in het lab kunnen uitgroeien tot mini-levers. Met behulp van deze mini-levers kan onderzoek worden gedaan naar virusinfecties van de lever (zoals hepatitis B en C), naar malaria en naar erfelijke leveraandoeningen. 

 • Grote onderzoeksbeurs voor KNAW-onderzoeker Helga de Valk en KNAW-lid Detlef van Vuuren 29-11-2018

  De European Research Council (ERC) heeft een zogenaamde Consolidator Grant toegekend aan Helga de Valk, themaleider/onderzoeker Migration & Migrants bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut NIDI van de KNAW. Ook Detlef van Vuuren, lid van de KNAW, viel in de prijzen.

Meer KNAW-nieuws