Persfoto's Heinekenprijzen 2012

Klik op de foto voor een afbeelding van hoge(re) resolutie. Bij gebruik van de foto's is naamsvermelding van de fotograaf verplicht: Jussi Puikkonen/KNAW.

Titia de Lange, hoogleraar aan de Rockefeller University in New York, Verenigde Staten.
Winnaar van de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek naar 'telomeren', de beschermende uiteinden van chromosomen die onder meer een belangrijke rol spelen bij veroudering en kanker.

Titia de Lange Titia de Lange Titia de Lange
Titia de Lange Titia de Lange  

Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht, Nederland.
Winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei.

Hans Clevers Hans Clevers Hans Clevers
Hans Clevers Hans Clevers  

William Laurance, hoogleraar aan de James Cook University in Cairns, Australië.
Winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de effecten van menselijke ingrepen zoals versnippering, houtkap, jacht en bosbranden op het kwetsbare Amazonegebied. Ook als wetenschapscommunicator speelt hij een grote rol in het maatschappelijke debat over de redding van het Zuid-Amerikaanse regenwoud.

William Laurance William Laurance William Laurance
William Laurance     

Geoffrey Parker, hoogleraar aan Ohio State University in Columbus, Ohio, Verenigde Staten
Winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrage aan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis. 

Geoffrey Parker  Geoffrey Parker  Geoffrey Parker 
Geoffrey Parker  Geoffrey Parker  Geoffrey Parker 

John Duncan, adjunct-directeur van de MRC Cognition and Brain Sciences Unit in Cambridge, Verenigd Koninkrijk.
Winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor zijn opmerkelijk multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar de relaties tussen psychologie, gedrag en intelligentie enerzijds en neurologische processen anderzijds. Duncan's concepten behoren tot de hoekstenen van de cognitieve neurowetenschap.

John Duncan  John Duncan  John Duncan 
John Duncan  John Duncan   

Peter Struycken, beeldend kunstenaar in Gorinchem.
Winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst voor de manier waarop hij al vijftig jaar lang, op methodische wijze vormen, kleuren en processen toepast in vernieuwende en aansprekende werken. Bekende voorbeelden zijn de lichtarcade voor het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam, het kunstwerk 'Blauwe golven' op het Roermondplein in Arnhem, en postzegels met uit stippen opgebouwde afbeeldingen van Koningin Beatrix.

Peter Struycken  Peter Struycken  Peter Struycken 
Peter Struycken  Peter Struycken