Persfoto's Heinekenprijzen 2018

Klik op de foto voor een afbeelding van hoge(re) resolutie. Bij gebruik van de foto's is naamsvermelding van de fotograaf verplicht: Jussi Puikkonen/KNAW.

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .

Peter Carmeliet, hoogleraar geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven (België), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2018 voor zijn onderzoek naar de invloed van groeifactoren op endotheel- en zenuwcellen, en voor zijn inspanningen om kennis daarover te vertalen naar behandelingen voor vaat- en zenuwziekten. 

    

Paul Hebert, hoogleraar moleculaire biodiversiteit, University of Guelph (Canada), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2018 voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van een genetische streepjescode die elke biologische soort op aarde kan classificeren. 

     

Nancy Kanwisher, hoogleraar psychologie, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschappen 2018 voor haar uiterst oorspronkelijke, degelijke en overtuigende bijdragen aan onze kennis over de organisatie van de menselijke hersenen. 

   

John R. McNeill, universiteitshoogleraar aan Georgetown University (Washington, DC, Verenigde Staten), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2018 voor zijn grote bijdrage aan de integratie van twee jonge historische disciplines: de wereldgeschiedenis en de milieugeschiedenis. 

    

Xiaowei Zhuang, hoogleraar chemie, chemische biologie en fysica, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2018 voor het ontwikkelen van hoge-resolutie beeldvormende technieken en het gebruik daarvan bij het vinden van antwoorden op fundamentele biologische vraagstukken. 

    

Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs 2018 voor de Kunst. De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst roemt het werk van Erik van Lieshout vanwege het radicale, het persoonlijke en het confronterende karakter.