Lancering KNAW-advies over medicijnontwikkeling ‘Meer efficiëntie door innovatie’ - 5 oktober 2021

In het adviesrapport 'Meer efficiëntie door innovatie' inventariseert de KNAW de mogelijkheden om het onderzoek naar, de ontwikkeling van en de toegang tot nieuwe geneesmiddelen efficiënter te laten verlopen. 5 oktober werd het adviesrapport gelanceerd tijdens een bijeenkomst.

Veilige, werkzame en toegankelijke nieuwe geneesmiddelen zijn belangrijk voor patiënten en de hele samenleving. Wetenschappers hebben de afgelopen decennia grote stappen gemaakt met innovatieve technieken, maar het proces van geneesmiddelenontwikkeling blijft kostbaar, vol hindernissen en vergt een lange adem. 

Geïllustreerd met voorbeelden beschrijft het rapport hoe de wetenschap bijdraagt aan de gezondheidszorg en patiëntenbelangen, en waar hindernissen te verwachten of te nemen zijn.

Tijdens deze bijeenkomst presenteert de KNAW het adviesrapport en komen vertegenwoordigers uit de wetenschap, patiëntenverenigingen en beleid aan het woord over de problemen en kansen die zij signaleren. Tijdens een paneldiscussie bespreken experts welke stappen nodig zijn om de toegang tot nieuwe geneesmiddelen te verbeteren.

Terugkijken

Bekijk de bijeenkomst op het YouTubekanaal van de KNAW

Programma

  • 00:00 Welkom door Ineke Sluiter, president KNAW.
  • 00:51 Toelichting op het KNAW-advies ‘Efficiency gains by innovation in medicines development; how can science contribute’ door adviescommissievoorzitter Jaap Verweij.
  • 15:28 Elizabeth Vroom (voorzitter World Duchenne Organization): het perspectief van de patiënt: waarom onderzoek naar, ontwikkeling van en toegang tot nieuwe geneesmiddelen efficiënter moet.
  • 25:22 Fred Falkenburg (emeritus hoogleraar Experimentele Hematologie, voormalig directeur KWF): het perspectief van de wetenschapper: welke hordes zijn er te nemen om een wetenschappelijke ontdekking van lab naar patiënt te brengen?
  • 38:05 Larissa de Lannoy (Voormalig bestuurslid PSC Patients Europe): het perspectief van de patiënt: waarom onderzoek naar, ontwikkeling van en toegang tot nieuwe geneesmiddelen efficiënter moet.
  • 49:15 Clémence Ross-van Dorp (ambassadeur actieprogramma ‘nieuwe kansen voor Topsector life Sciences & Health', voormalig staatssecretaris VWS): Reflectie op het advies vanuit het perspectief van beleid en maatschappij.
  • 01:01:55 Vragen en paneldiscussie o.l.v. Sjaak Neefjes.

 

Op de hoogte blijven van al onze bijeenkomsten? Meld u aan via https://knaw.nl/blijfopdehoogte