KNAW-coronawebinar

Tweedeling in de samenleving? - 7 december 2021

De maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie roepen heftige reacties op in de samenleving. Ze leiden niet alleen tot verhitte debatten thuis en in de media, maar ook tot gewelddadige onlusten. Deze uitingen van onvrede zijn eerder uitgelegd als aanwijzingen voor een al veel langer groeiende kloof in de samenleving. Even goed zou verondersteld kunnen worden dat het buitengewone reacties zijn op buitengewone omstandigheden die voortvloeien uit de coronacrisis.

Er zijn ook stemmen die beweren dat de regering deze reacties over zichzelf heeft afgeroepen door steeds opnieuw het einde van de pandemie aan te kondigen.

Drie sprekers lieten vanuit hun verschillende deskundigheden het licht schijnen op deze ingewikkelde en zeer actuele vragen.

Terugkijken

 

Bekijk het webinar terug via het KNAW-YouTubekanaal.

Sprekers

0:00:00 Inleiding door Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis, Universiteit Utrecht

0:02:58 Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam en WRR - De meerdeling van de samenleving.

0:21:36 Denise de Ridder, hoogleraar psychologie, Universiteit Utrecht - 'Alleen samen krijgen we corona er onder': Holle frase of voornemen met potentieel?

0:36:41 Tom van der Meer, hoogleraar politieke wetenschappen, Universiteit van Amsterdam - Wanneer politiek wantrouwen politiek wordt.

0:53:03 Paneldiscussie onder leiding van Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis, Universiteit Utrecht