Tien jonge onderzoekers ontvangen KNAW Early Career Partnership

29 mei 2020

Het KNAW Early Career Partnership wordt dit jaar voor het eerst toegekend aan tien jonge onderzoekers. Zij krijgen de gelegenheid om een interdisciplinaire bijeenkomst te organiseren en ontvangen hiervoor een bedrag van € 10.000.

Het KNAW Early Career Partnership stelt 10 onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke  loopbaan in staat in samenwerking met een KNAW-lid een interdisciplinaire bijeenkomst te organiseren. Het gaat om onderzoekers die maximaal 7 jaar geleden gepromoveerd zijn. De bijeenkomst heeft als doel onconventionele, innovatieve ideeën of methoden voor fundamenteel onderzoek te verkennen. Het KNAW Early Career Partnership wordt gefinancierd uit het Akademiefonds van de KNAW. 

Actuele onderwerpen

De KNAW heeft 24 aanvragen van vrijwel alle universiteiten ontvangen voor een KNAW Early Career Partnership. Een beoordelingscommissie, bestaande uit vier KNAW-leden en één lid van De Jonge Akademie, onder voorzitterschap van André Knottnerus, hoogleraar huisartsgeneeskunde Universiteit Maastricht, heeft de aanvragen beoordeeld om uiteindelijk tien veelbelovende voorstellen voor een toekenning te selecteren.

De commissie omschrijft de beoogde interdisciplinaire bijeenkomsten als ‘vaak zeer actueel en met een duidelijke voorgestelde uitkomst’. Daarbij ‘is er een grote diversiteit aan onderwerpen en interdisciplinaire insteek’. 

Voor KNAW Early Career Partnership-bijeenkomsten komen jonge onderzoekers bijeen uit een waaier aan disciplines: van recht, communicatie, sociale wetenschappen en milieubeleid tot medische besliskunde, farmaco-epidemiologie en computationele wetenschap.

De organisatoren krijgen twee jaar de tijd om een bijeenkomst te realiseren, een jaar langer dan gepland vanwege de Covid-19 situatie.