Comeniusnetwerk

Het Comeniusnetwerk is een nieuw platform voor erkende onderwijsinnovatoren die zich inzetten voor verbetering van het hoger onderwijs en het hogeronderwijsbestel. Deelnemers zijn de laureaten van het Comeniusprogramma van OCW en Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), en de door het Interstedelijk Studenten Overleg ISO geselecteerde kandidaten voor de verkiezing van Docent van het Jaar.

De leden houden zich bezig met onderwerpen als gepersonaliseerd onderwijs, diversiteit en toegankelijkheid van hoger onderwijs. Het netwerk zal een ontmoetingsplaats bieden waar deze onderwijsinnovatoren ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Ook beoogt het netwerk een gesprekspartner te worden voor het hogeronderwijsveld op het gebied van onderwijsvernieuwing.

De KNAW, die een vergelijkbare functie vervult voor wetenschappers, jonge wetenschappers en kunstenaars, zal optreden als gastvrouw van het Comeniusnetwerk.

Bestuur Comeniusnetwerk

Nursel Akdeniz (Saxion), Ilja Boor (Universiteit van Amsterdam), Anique de Bruin (Maastricht University), Marc van Mil (Universitair Medisch Centrum Utrecht), Maaike Muntinga (VU Medisch Centrum) en Liesbeth Noordegraaf-Eelens (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek stelt docenten in staat om hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. Het programma biedt beurzen aan:

De fellows worden onderling onderscheiden niet op basis van kwaliteit als docent en onderwijsleider, maar op basis van ervaring en de reikwijdte van hun impact op het onderwijs. Door excellent en bevlogen docentschap zichtbaar te waarderen, wil de overheid een bijdrage leveren aan meer gevarieerde carrières van docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten. Alle fellows in het Comeniusprogramma worden qualitate qua van het Comeniusnetwerk.

ISO Docent van het Jaar

Het Interstedelijk Studenten Overleg ISO organiseert jaarlijks de Docent van het Jaar verkiezing. Daarmee wil de studentenorganisatie aandacht vragen voor goed docentschap in het hoger onderwijs. De genomineerde Docenten van het jaar worden automatisch lid van het Comeniusnetwerk.