Maria Sibylla Merianzaal

Deze ruimte bestaat uit twee gelijke kamers die in de zeventiende eeuw dienst deden als slaapvertrek van Hendrick en Louys Trip. Vingboons ontwierp voor beide vertrekken een alkoof en een portaal waarin zich een spiltrap bevond die met de begane grond en kelderverdieping in verbinding stond.

In de periode 1815-1817, de jaren dat het Trippenhuis werd verbouwd voor het onderbrengen van de Akademie van Wetenschappen en het Rijksmuseum, maakte architect Abraham van der Hart (1747-1820) een opening in de scheidingsmuur door de schouwen aan weerszijden van de muur te verwijderen. De zuilen die als omlijsting dienen voor deze doorgang, werden door Vingboons ontworpen en zijn afkomstig uit de grote voorzalen.

Van slaapvertrek naar bibliotheek

In 1817 werden deze voormalige alkoofkamers van de gebroeders Trip in gebruik genomen als bibliotheek van het Koninklijk Instituut. In 1988 verhuisde de gehele collectie naar een modern gebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. De collectie boeken en handschriften van de Akademiebibliotheek bevindt zich tegenwoordig bij het International Instituut voor Sociale Geschiedenis aan de Cruquiusweg 31 in Amsterdam. De Maria Sibylla Merianzaal is nu een ontmoetingsruimte voor leden van de KNAW.

Bibliotheek