Verslag KNAW-meeloopdag

Emilia Hannula bij het Westerdijk Instituut

Emilia Hannula (postdoc Terrestrische Ecologie, NIOO) liep een middag mee met Marian Figge (laboratoriumassistent bij de bacteriecollectie van het Westerdijk Instituut).

Emilia-rechts-bij NIOO 460 body.jpg

Vorige week hebben we een heel leuke dubbele meeloopdag gehad: eerst heb ik Marian het NIOO-gebouw laten zien en toen zijn we samen naar het Westerdijk Instituut in Utrecht gegaan. Ik had al enkele wetenschappelijke seminars bijgewoond bij het Westerdijk Instituut (die nieuwe naam went niet!). Ik had hun schimmelstammen ook al een paar keer gebruikt in mijn eigen onderzoek, maar ik had de daadwerkelijke collectie van honderdduizenden schimmelkweken nog nooit kunnen zien.

Er is ook een grote collectie bacteriën die gevriesdroogd zijn opgeslagen in grote tanks met vloeibare stikstof. Het leek wel alsof ik in een sciencefiction-verhaal zat. Als de collectie niet zo sterk beveiligd was, had ik geprobeerd een foto te maken van de cryogene tanks.

Marian is laboratoriumassistent op de afdeling waar bacteriën worden gekweekt en onderzoekt bacteriestammen. Ze krijgt ook te maken met externe opdrachten; ze moet dan bacteriën kweken, op kwaliteit controleren en ze opsturen naar de opdrachtgever. De opdrachtgevers zijn meestal onderzoeksinstellingen, maar soms krijgt Marian ook ongebruikelijke verzoeken. Een tijdje geleden bijvoorbeeld: in een limonadefabriek groeide een bacterie onder vreemde omstandigheden en Marian moest uitzoeken wat de oorzaak hiervan was.

Voordat ik het Westerdijk Instituut bezocht, vreesde ik dat er alleen Nederlanders zouden werken, maar Marian stelde mij al snel gerust: bij het Westerdijk Instituut heerst een internationale sfeer en er werken (net zoals bij het NIOO) heel wat buitenlandse onderzoekers. Onze twee instituten werken samen in die zin dat het NIOO de schimmels en bacteriën van het Westerdijk Instituut gebruikt (we krijgen helaas geen korting!), maar deze samenwerking zou veel verder kunnen gaan. Dit bezoek was dus niet alleen heel leuk, maar ook heel goed voor de relatie tussen de twee instituten.

Emilia bij NIOO muurspreuk 460 body.jpg