Verslag KNAW-meeloopdag

Eva van Oene bij het NIOD

Eva van Oene, projectmedewerker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) aan de digitalisering van het archief van de Algemene Nederlandse Diamantwerkers Bond, ging op bezoek bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies-KNAW. Ze liep een dag mee met vakreferent en informatiespecialist Marjo Bakker.

Eva van Oene bij Marjo Bakker

Eva van Oene van IISG (Collecties) ging op bezoek bij Marjo Bakker, vakreferent en informatiespecialist bij NIOD. Vorige week spraken we haar al even en toen zei ze het volgende.

'Ik weet alleen hoe het bij ons gaat, dus ik wilde graag bij een andere collectie op bezoek. Heel leuk dat ik naar het NIOD mag. Natuurlijk hoop ik een blik te werpen in hun beroemde kluis. Wat Marjo precies doet bij het NIOD weet ik nog niet, dat ga ik nog even googelen.'

Nu bellen we Eva terwijl ze rondgeleid wordt door de studiezaal van het NIOD.

‘We moesten stil zijn in de bibliotheek, daarom kon ik niet meteen opnemen. Het is heel leuk om binnen te kijken en te zien hoe dit instituut verschilt van het IISG. Marjo is verantwoordelijk voor het aankopen van boeken. Hiervoor leest ze veel reviews en krijgt ze boekentips van collega’s. Zij beslist wat er aangeschaft moet worden. Daar ben ik wel een beetje jaloers op, dat lijkt me heel leuk om te doen. 

Ik heb inderdaad de kluis gezien; het was een dikke deur! In de kluis bevindt zich een archief met allerlei kaartenbakken en boeken met namen van gedeporteerden. Het is sowieso bijzonder om door zo’n monumentaal oud pand te worden rondgeleid. Net liep ik bijvoorbeeld door de badkamer ingericht in bijzondere Moorse stijl.

Ik kwam Harry Begthel tegen, die hier vandaag ook meeloopt. We werden meteen gebruikt als proefpersonen voor een spel dat Netwerk Oorlogsbronnen aan het ontwikkelen is. Dit gaat over bronnenonderzoek; door thesaurustermen toe te voegen aan de bronnen zijn ze veel makkelijker te vinden en aan elkaar te koppelen dan als je alleen maar een afbeelding hebt zonder tekst.

Het NIOD heeft een ontzettend interessante collectie – alles ligt hier eigenlijk, Nederlandse en internationale bronnen. Veel archieven zijn nog niet digitaal beschikbaar omdat er persoonsgegevens in staan. Ik sprak een onderzoeker die ontzettend blij was met de volledigheid van de collectie. Het lijkt mij erg beladen om de hele tijd met deze oorlogsgeschiedenis bezig te zijn, maar de medewerkers ervaren dat helemaal niet zo.’ 

Eva heeft ook nog mooie foto’s van het meelopen gemaakt. Die plaatsen we snel ook online!

Nog meer NIOD? De volgende update is om 16.30 uur. Dan komt het verhaal van Harry Begthel online.