Verslag KNAW-meeloopdag

Maartje Aukes bij het Nederlands Herseninstituut

Maartje Aukes, beleidsadviseur bij het bureau KNAW, bezoekt Dorien Bisselink, teamleider HR bij het Nederlands Herseninstituut.

Het was een heel goede match

Ik had me niet specifiek opgegeven voor het Herseninstituut, maar Dorien had aangegeven dat ze graag gekoppeld wilde worden aan iemand die vanuit het bureau met beleid te maken had. Het was een heel goede match. Boeiend om vanuit onze beide disciplines te kijken naar het ondersteunen van wetenschap en wetenschappers.

Zelf gewerkt als hersenonderzoeker

Eerst wonen we samen een deel van de introductie voor nieuwe medewerkers bij. Ik ken het instituut wel een beetje, want ik heb er tijdens mijn promotieonderzoek zelf onderwijs gevolgd. Er is weinig veranderd. Het lunchbuffet en de koffiehoek zien er nog precies hetzelfde uit. Trijntje Sjoerdsma, assistent-beheerder MRI-faciliteit leidt me rond door het nieuwe Spinoza Centre For Neuroimaging, een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, VU medisch centrum en het AMC. Wat een prachtig gebouw! Veel licht en lucht. En topfaciliteiten voor de onderzoekers.

Het blijkt dat we tegen dezelfde zaken aanlopen

Met Dorien praat ik over ons werk. Het blijkt dat we tegen dezelfde zaken aanlopen. Zij als teamleider P&O en ik als beleidsadviseur. Bekende thema’s: de aio’s die keihard werken aan hun promotie; de beperkte mogelijkheden voor carrières in de wetenschap. Zaken waar ik als onderzoeker ook zelf mee te maken heb gehad. Na mijn promotie heb ik nog een tijd als postdoc gewerkt. Maar op een bepaald moment was het geld op. En was het voor mij duidelijk dat het klaar was. Waar ik nu mee bezig ben - beleid bij De Jonge Akademie, de Sociaal-Wetenschappelijke Raad, en het Domein Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen – vind ik interessant en past goed bij mij.

Kennis op straat en science buddies

Dorien heeft gehoord over twee projecten van De Jonge Akademie: Kennis op Straat (korte lezingen door jonge en enthousiaste wetenschappers uit allerlei vakgebieden) en science buddies voor gevluchte wetenschappers (gevluchte wetenschappers een entree bieden tot Nederlandse universiteiten). Ze wil graag weten of ze daar een bijdrage aan kan leveren. Als Dorien voor het ‘tegenbezoek’ bij ons langs komt, koppel ik haar aan Jorrit Kafoe, onze beleidsmedewerker. Jorrit zal zeker blij zijn met haar aanbod.

Terugblik

Het was heel fijn om met iemand van HR te praten en te horen waar zij mee bezig is. Op die manier krijg ik een goed inkijkje in de praktijk. Nuttig om zo mijn netwerk te verbreden. Als je persoonlijk contact hebt gemaakt, is het toch makkelijker om even te bellen of te mailen als je een vraag hebt.