Verslag KNAW-meeloopdag

Tessa Free bij het NIAS

Tessa Free, communicatieadviseur Netwerk Oorlogsbronnen bij NIOD, liep een middag mee met Kahliya Ronde, communicatiemedewerker bij NIAS.

Tessa Free bij Kahliya Ronde

Tessa Free, Fotografie Anne Reitsma

‘Ten eerste: wat goed dat de meeloopdagen georganiseerd zijn! Het is heel leerzaam om mee te maken hoe het er bij collega-instellingen aan toe gaat en het is sowieso erg leuk om een andere organisatie van binnen te zien.

Ik ben erachter gekomen dat Kahliya’s en mijn werk veel overeenkomsten hebben. Zo werken we allebei in een redelijk klein team; ik ben in mijn eentje verantwoordelijk voor de communicatie van Netwerk Oorlogsbronnen, een programma dat gefaciliteerd wordt door het NIOD. En dat geldt ook voor Kahliya bij het NIAS. Dus we hebben het veel gehad over hoe we ons werk inrichten: waar stop je veel tijd in? Wat zou je graag willen doen waar je minder aan toe komt?

Kahliya is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website voor het NIAS. Dat heb ik bij het Netwerk Oorlogsbronnen vorig jaar gedaan dus we hebben haar plannen besproken. Een andere overeenkomst is dat we beide meer gericht zijn op communicatie binnen ons eigen netwerk (B2B) dan naar buiten, naar het publiek (B2C). Kahliya heeft vooral contact met co-sponsors en universiteiten waar fellows aan verbonden zijn (en ook vooral met de oorlogserfgoedsector). Via deze partijen wordt het grotere publiek bereikt.

Naast het uitwisselen van ervaringen heb ik een rondleiding gekregen door het gebouw en heb ik als kers op de taart bij de uitreiking van de ‘Distinguished Lorentz Fellowship-Award’ mogen zitten. De ontvanger, Franjo Weissing, is hoogleraar theoretische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en gaat zijn sceptische gedachten over de culturele evolutietheorie de komende periode bij het NIAS uitdiepen.

Het NIAS is een dynamische en inspirerende organisatie, omdat de fellows die hier zijn zeer gemotiveerd zijn om hun onderzoek te kunnen uitwerken. En omdat er om de zoveel maanden nieuwe fellows binnenkomen is het een erg levendige omgeving.’

20170926-meeloopnias-franjo-wesseling-fototessafreeFranjo Weissing aan het woord tijdens de uitreiking van de Distinguished Lorentz Fellowship-Award