Scholings- en trainingsaanbod

Scholing en de juiste begeleiding om algemene vaardigheden te ontwikkelen vindt de KNAW belangrijk. Via Loopbaancentrum KNAW biedt de KNAW verschillende mogelijkheden voor ondersteuning op dit vlak aan. Een deel van dit aanbod is specifiek op promovendi en postdocs gericht.

Je kiest altijd met je leidinggevende samen wat een goede interventie voor jou is voordat je je aanmeldt.

Via het aanvraagformulier kun je een aanvraag bij het Loopbaancentrum KNAW indienen, voor meer informatie over een opleiding kun je contact opnemen met het Loopbaancentrum KNAW.

Aanvragen van financiering

Het Lokaal Overleg (vertegenwoordigers van vakbonden en werkgever) vindt duurzame loopbaanontwikkeling een belangrijk onderwerp voor de besteding van de arbeidsvoorwaardengelden. Daarom worden trainingen, cursussen en coaching in het kader van je duurzame loopbaanontwikkeling vanuit deze arbeidsvoorwaardengelden gefinancierd. Medewerkers met een aanstelling bij de KNAW kunnen via het elektronische aanvraagformulier bij Loopbaancentrum KNAW een aanvraag doen voor een training/cursus/activiteit die vanuit de arbeidsvoorwaardengelden wordt gefinancierd. Vervolgens zal er contact met je worden opgenomen.

Bekijk de trainingskalender voor 2018 met het incompany trainingsaanbod.

Naast incompany trainingen bieden we ook trainingen aan voor individuele inschrijvers zoals:

 • Employability outside Academia
 • Training Launch your career
 • Training Pensioen in zicht

Employability outside Academia

Promovendi en postdocs die antwoord willen op vragen als: ‘moet ik in de academische wereld blijven, of juist niet’ kunnen terecht op deze driedaagse cursus. Je leert tijdens deze drie dagen wat je belangrijk vindt in een loopbaan, welke werkvelden er zijn en hoe je een eventuele overgang realiseert in werk buiten de academische wereld.

Trainingen Universiteit Leiden

Er zijn ook trainingen te volgen in Leiden die vooral gaan over het verbeteren van je onderzoekskwaliteiten, hoe je beter en effectiever communiceert en hoe je loopbaan gezond blijft. (Kies in het pop-up-scherm voor ‘universiteit’ en vervolgens op ‘opslaan’. Wanneer je een training aanklikt zie je onder het kopje ‘doelgroep’ of medewerkers van de KNAW ook deel mogen nemen aan de training.)

Trainingen van ProActief UvA

Ook kunnen KNAW-medewerkers zich via Loopbaancentrum KNAW aanmelden voor trainingen van ProActief UvA waarbij ze allerlei trainingen en workshops aanbieden om je cv te verbeteren, hoe je netwerkt, goede motivatiebrieven schrijft en slim solliciteert.

Taalcursussen

De KNAW biedt medewerkers ook taalcursussen aan voor loopbaanontwikkeling op de lange termijn.

Lees meer over deze taalcursussen

Loopbaanadvies of loopbaangesprek

Een loopbaanadvies helpt je een scherper beeld te krijgen van je mogelijkheden of om een volgende stap in je loopbaan te zetten. Maar je kunt een loopbaanadvies ook gebruiken als basis van een individueel begeleidingstraject, bijvoorbeeld als voorbereiding op je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Hierbij zijn de volgende trainingen mogelijk:

 • Eenvoudig loopbaanadvies
 • Loopbaanoriëntatietraject op maat

Coaching

Soms vraagt je werk om nieuwe competenties; je krijgt bijvoorbeeld een nieuwe taak of je merkt dat je gedrag niet de gewenste resultaten oplevert. Een coach vergroot - als onafhankelijk sparringpartner - je inzicht, vaardigheden en oplossingsmogelijkheden. Coaching is een individueel leerproces, gericht op het realiseren van bepaalde doelen. Je krijgt daardoor meer inzicht in je eigen gedrag en de effecten daarvan. Ook ben je alerter op je werkomgeving en je rol daarin. Daardoor bepaal je beter je koers, maak je (strategische) keuzes en handel je doelbewuster. Denk bijvoorbeeld aan:

 • omgaan met verstoorde (werk)verhoudingen of stress
 • een project of overleg leiden
 • een lastige beslissing nemen
 • het hanteren van onduidelijkheden in rollen en bevoegdheden
 • timemanagement
 • verschillende aspecten van leiding geven.

Voor meer informatie, neem contact op met het Loopbaancentrum KNAW.