Anne Vegter

Voorletters A.
Lid van Akademie van Kunsten
Persoonlijke website

 

Dichter des Vaderlands Anne Vegter (1958) begon haar carrière als auteur van kinderboeken, zoals De Dame en de neushoorn en Verse bekken. In 1991 verscheen haar eerste gedichtenbundel Het Veerde. In 1994 debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de verhalenbundel Ongekuiste versie, en ze schrijft ook voor toneel. In al haar werk gebruikt ze de zelfde springerige, vrije en levendige stijl.

In januari volgde ze, als eerste vrouw, Ramsey Nasr op als Dichter des Vaderlands. Dat blijft ze tot 2017. Ze gebruikt de functie om de vrijheid van denken en verbeeldingskracht op de kaart te houden en om gedichten in breder verband in te zetten, bruikbaar te maken voor de samenleving. Gelijktijdig staat ze op de barricade voor het nut van het nutteloze. Ze zou aan het einde van haar periode als Dichter des Vaderlands graag zien dat poëzieles verplicht onderdeel is geworden van elk middelbare school curriculum.

Vegter staat als dichter midden in de samenleving, ze is docent, zit in jury’s laat van zich horen in de media. Voor haar werk kreeg ze een aantal grote prijzen, zoals de Anna Blamanprijs, de Woutertje Pieterse Prijs, en de Awater Poëzieprijs voor Eiland berg gletsjer.