Judith Herrin

De KNAW heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2016 (een bedrag van 200 duizend dollar) toegekend aan Judith Herrin, emeritus hoogleraar klassieke en late oudheid, King’s College London (Verenigd Koninkrijk). 
Judith Herrin krijgt de prijs voor haar pionierswerk op het gebied van de oude culturen van de mediterrane wereld en het identificeren van de cruciale plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis.

Een hoofdrol in de geschiedenis voor het Byzantijnse Rijk

Judith Herrin krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor haar pionierswerk op het gebied van de oude culturen van de mediterrane wereld en het identificeren van de cruciale plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis.

Herrin geniet een grote internationale reputatie, als wetenschapper en als auteur van populaire historische boeken. Haar werk kent vier hoofdlijnen:

  • De eerste bestaat uit de gedetailleerde vergelijking van oosterse en westerse houdingen tegenover religieuze afbeeldingen in de vroege Middeleeuwen. Haar boek The Formation of Christendom, voor het eerste verschenen in 1987, groeide uit tot een standaardwerk.
  • De tweede hoofdlijn is de politieke, economische en sociale geschiedenis van het Byzantium: het Middeleeuwse Romeinse keizerrijk (330–1453) waarvan Constantinopel (nu Istanbul) de hoofdstad was. Herrins boek Byzantium: The Surprising Life of a Medieval Empire uit 2007 werd een standaardwerk dat al in twaalf talen is verschenen.
  • Een derde lijn bestaat uit archeologisch veldonderzoek naar sporen uit de Byzantijnse tijd in Griekenland, Cyprus en Istanbul.
  • In de vierde lijn bestudeert zij, met door haar zelf ontwikkelde methoden, de rol van gewone vrouwen in de Middeleeuwse samenleving.

De jury roemt Herrins vermogen om archiefwerk en veldonderzoek te vertalen in een brede visie die ook rijk is aan details. Haar werk baande de weg voor een niet-theologische blik op de invloed van het christendom op de Middeleeuwse samenleving. Dankzij Herrin wordt de plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis nu op waarde geschat. En dankzij haar vasthoudendheid is er nu oog voor de veelsoortige bijdragen van vrouwen aan deze Byzantijnse samenleving.

Persfoto's

    

Download foto's van hoge resolutie door op de thumbnails hierboven te klikken. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .