Ton Koopman

Ton Koopman ontving de Akademiepenning 2004 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Die onderscheiding is bedoeld voor iemand die zich, naast zijn gewone werk, heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland.

Ton Koopman heeft dat volgens de Akademie gedaan voor de muziekwetenschap. Hij doet uiterst gedegen muziekhistorisch onderzoek naar de manier waarop muziekwerken (bijvoorbeeld van Bach en Buxtehude) oorspronkelijk werden uitgevoerd. Maar Koopman is een dubbeltalent: hij zorgt er ook voor dat die authentieke uitvoering er komt.

Bij een breed publiek over de hele wereld is Ton Koopman bekend als klavecinist en organist, en als dirigent. Veelgeroemd is zijn Bachcantateproject: in tien jaar tijd voerde Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra de meer dan tweehonderd cantates van Bach uit, een project dat ook in zijn geheel op cd verschijnt. Maar Koopman werkt ook veel met andere, moderne orkesten, zoals het Boston Symphony Orchestra en het kamerorkest van Lausanne. Zo krijgt hij de kans om zijn ideeën over de uitvoering van oude werken over de hele wereld uit te dragen en zijn stempel te drukken op de manier waarop klassieke muziek ten gehore wordt gebracht.