Robert-Jan Smits

Robert-Jan Smits ontvangt de Akademiepenning 2016. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland. Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en innovatie van de Europese Commissie.

Robert-Jan Smits ontvangt de prijs als erkenning voor zijn niet aflatende inzet voor het onderzoek- en innovatiebeleid van de Europese Unie. Die inzet is zowel zichtbaar in de vormgeving van dat beleid als in het ambitieniveau ervan. Als rechterhand van de successieve Eurocommissarissen voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap heeft hij gedurende bijna drie decennia een hoofdrol gespeeld bij de ontwikkeling en verwerkelijking van onder andere Horizon2020, de European Research Council, de Europese Onderzoeksruimte (ERA) en het European Strategy Forum on Research Infrastructures.

Zijn visie, doorzettingsvermogen en de onder zijn leiding bereikte resultaten maken Robert-Jan Smits tot een logische laureaat van de Akademiepenning. Juryvoorzitter Ben Feringa: 'Robert-Jan Smits zet zich al zijn hele carrière op unieke wijze in voor het Europese onderzoekslandschap. Hij is een soort verkeersregelaar op het kruispunt van vier wegen: de Nederlandse wetenschap, de Europese wetenschap, de Nederlandse politiek en de Europese politiek.'

Over de laureaat

Robert-Jan Smits (1958) studeerde aan de Universiteit Utrecht, aan het Institut Universitaire d’Hautes Études Internationales in Zwitserland en aan de Fletcher School of Law & Diplomacy in de Verenigde Staten. Na zijn studies werkte hij enkele jaren voor het ministerie van Economische Zaken. In 1989 vertrok Smits naar de Europese Commissie in Brussel. Sinds 2010 is hij directeur-generaal van het DG Onderzoek en innovatie. Smits stond onder andere aan de basis van Horizon2020. Dat is het grootste onderzoeksprogramma ter wereld (80 miljard euro voor de jaren 2014 tot en met 2020).

In 2016 ontving Smits de allereerste oeuvreprijs van EuroScience, de Europese vereniging voor het bevorderen van wetenschap en technologie. Vanuit verschillende posities in de Europese Unie heeft Smits een essentiële bijdrage geleverd aan het positioneren van de Europese wetenschap. Zijn invloed op het politieke debat over wetenschap is substantieel. Robert-Jan Smits toont zich altijd bereid om zijn heldere visie, ook op wetenschap in Nederland, te verwoorden.